FN-topp for Afrika til Norge

1Shares

Assisterende Generalsekretær for Afrika, Ahunna Eziakonwa, kommer til Norge mandag 9. mai 2022.

Å endre narrativet om Afrika, og se forbi bistand og mulig avhengighet, er essensielt for fremtidig utvikling for kontinentet.

Afrika har vært i sterk vekst over det siste tiåret, og kontinentet har hatt en gradvis, dog ujevn, suksess med å forbedre utviklingsnivået. Likevel er det fortsatt en stor utfordring for det internasjonale samfunnet å klare å bidra til å få Afrika på god vei til en varig og balansert utvikling.

Ukraina-krigens påvirkning i Afrika, sammen med Covid-19-pandemien, gjeldskriser, konflikter og klimaendringer, fører til at fattigdomsnivået holder seg høyt. Med begrenset økonomisk diversifisering, vedvarende ulikheter, høy arbeidsledighet, demokratisk tilbakegang, mindre matsikkerhet og miljøskader, har Afrika ennå ikke fått startet på en bærekraftig utviklingsvei som kan komme alle til gode over tid.

For at Afrika skal lykkes i sin utvikling, må det internasjonale systemet fokusere mer spesifikt på dette kontinentet, og komme med mer effektive måter for å løse spesielle behov. Å endre narrativet om Afrika, og se forbi bistand og potensiell avhengighet, er essensielt for fremtidig utvikling. I løpet av årets EU-AU-toppmøte uttrykte afrikanske ledere behovet for en endring i tankesettet fra en donor-mottaker-tilnærming til et som er basert på partnerskap og likebehandling.

Sammen med Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og Senter for Utvikling og Miljø (UiO) ønsker UNDP Norge å invitere til en paneldebatt med blant annet Ahunna Eziakonwa, Assisterende Generalsekretær for Afrika som panellist. Her ser nærmere på spørsmål som er knyttet til utfordringer rundt utvikling på det afrikanske kontinent og behovet for et nytt narrativ.

I panelet: 

Ahunna Eziakonwa, assisterende generalsekretær og leder for Afrikabyrået i FN sitt utviklingsprogram (UNDP)

Morten Bøås, NUPI

Hamdi A. Mohamed, Statistisk sentralbyrå og Rethinking Economics Norge

Debatten modereres av Dan Banik, professor og leder for Oslo SDG Initiative ved UiO. Arrangementet strømmes også til  NUPIs Youtube-kanal  (dette krever ikke påmelding).

Tid: 09.05 14.15-15.15
Sted: Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), C.J. Hambros plass 2D