FN: Over 3.000 migranter døde på vei fra Afrika til Europa i 2021

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) forteller om nedslående antall drepte langs den nordvestafrikanske ruten til Kanariøyene.
Foto: worldislandinfo.com
Nærmere dobbelt så mange døde på vei til Europa over Middelhavet og Atlanterhavet i 2021 som i 2020, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Av disse ble det meldt om 1.924 dødsfall og savnede på rutene over det sentrale og vestlige Middelhavet, mens det var ytterligere 1.153 som døde eller forsvant langs den nordvestafrikanske ruten til Kanariøyene, sier UNHCRs talskvinne Shabia Mantoo fredag.

Det samlede tallet er dermed 3.077 døde og savnede. Tallet i 2020 på de samme rutene var 1.544.

Tallene stammer fra en fersk rapport fra UNHCR. I tillegg har minst 478 mennesker omkommet eller forsvunnet så langt i 2022.

– De fleste krysningene skjedde i overfylte gummibåter som ikke var sjødyktige. Mange av dem kantret, eller luften gikk ut av dem, sier Mantoo.

Særlig ruten fra land som Mauritania og Senegal til Kanariøyene er farlig. Krysningen kan ta opptil ti dager, og mange båter drev ut av kurs og forsvant sporløst i 2021. Mange skal også ha dødd på vei over Saharaørkenen.

Koronapandemien og de medfølgende grensestengningene tvang mange migranter og flyktninger til å betale menneskesmuglere til å gjennomføre ferden.