Amira Medunjanin & Bojan Zulfikarpašic

Amira Medunjanin - beskrevet som «den bosniske Billie Holiday» - er verdens fremste Sevdalinka-sanger.

Amira Medunjanin – beskrevet som «den bosniske Billie Holiday» – er verdens fremste Sevdalinka-sanger, og gir nytt liv til gamle sangskatter. Denne kvelden møter du henne sammen med den meritterte serbiske jazzpianisten Bojan Zulfikarpašic.

Sevdah er kjærlighet, Sevdalinka er en måte å beskrive sjelen på – et kjærlighetsdikt med orientalske røtter, som er veldig karakteristisk for Bosnia. Det er et musikalsk uttrykk som er knyttet til melankolske stemninger og uttrykker kjærlighetens lengsel, lidenskap og sorg.

Amira er født og oppvokst i Sarajevo i Bosnia, men repertoaret hennes strekker seg langt utenfor landets grenser. Sevdah-sangene hun lærte av moren, var de vakreste av sangene, og skapte en dyp fascinasjon for musikken i Bosnia-Hercegovina og på Balkan. Hun har dedikert seg til å skape en unik stemme innen sevdah, og til fulle å utforske sjangerens uttrykksfullhet – etter selv forgjeves å ha brukt år på å søke etter mennesker som delte ideene hennes.

Amira beskrives av den engelske journalisten Gart Cartwright som «Bosnian Billie Holiday» og han beskriver hvordan Amira har forvandlet Sevdah, og stadig finner nye former innen en tradisjon som er hundrevis av år gammel. I 2017 ble Amira av det britiske magasinet Songlines rangert blant de ti beste av nålevende World Music Divas.

Support er duoen Almir Meskovic (trekkspill/akkordeon) og Daniel Lazar (fiolin). Folkemusikken de er oppvokst med har påvirkning fra sigøynermusikk, klezmer, klassisk musikk og alt derimellom. Almir er født i Bosnia og Daniel i Serbia, men det var på Musikkhøgskolen i Oslo at de to møttes. I Norge har de utviklet sitt eget uttrykk som får det vakreste ut av både trekkspill og fele, med inspirasjon fra alle tidsepoker. NB! De gjør også en egen familiekonsert dagen etter.

Konserten er et samarbeid mellom Interkultur og Asker kulturhus.

Tid: 28.01.23
Sted: Asker Kulturhus, Strøket 15A, Asker