Lager komedie av utenforskap, rasisme og fattigdom

Komiker Ahmed Mamow tar opp egne rasisme-opplevelser i sine stand-up-rutiner.
Komiker Ahmed Mamow fra Lambertseter henter inspirasjon fra det verste han har opplevd.
7Shares

Før jul har Mamow vært aktuell med showet «Hvit komiker, svarte vitser» på Nieu scene i Oslo, et show der han vil vise at uttrykket «en fot i hver leir» er noe han ikke kan relatere til.

Showet er også hans måte å vitse om alvorlige temaer som rasisme, fattigdom og identitet på. 

– Jeg identifiserer meg som norsk, men utseendet mitt passer jo ikke. Andre fra Somalia har sagt at jeg er for integrert, at jeg bare har «hvite» vitser, så da er jeg heller ikke en av dem, sier standupkomikeren til DN.

Ifølge nettstedet Feelgood & istage har han gjort i om lag 450 sceneopptredener. Dette inkluderer soloshowet ‘Voksen’ som han fremførte på humorfestivalen Crap åppå park, i tillegg til en Norgesturné.

Likte ikke sin første opptreden

Ifølge Nordicscreens lanserte han i 2021 pilotserien «Helsebrusjan», en karakter- og humorserie på NRK. Rikskanalen har også kåret podcasten «Milde Meninger» av Ahmed som en av landets morsomste podkaster.

I tillegg har han vært programleder for Reiseradioen, og vært synlig på en rekke TV-programmer, blant annet Brille, Huskestue og Kåss til Kvelds.

Karrieren startet på en liten scene på et kaféteater på Grønland i 2015. Men denne første opplevelsen beskriver han som forferdelig.

– Min første opptreden varte i rundt fire minutter, der jeg mumlet og svettet.

Læring og latter

Videre sier han til dn.no at han følte seg annerledes på skolen, fordi ingen så ut som ham. Han føler at han aldri er blitt sett på som helt norsk, selv om han har bodd her hele livet.

– En dag jeg lekte i snøen, kom det en gammel mann bort til meg og sa: «Kom deg tilbake til Afrika.» På den tiden visste jeg ikke hva rasisme var.

Norsk-somalieren tar utgangspunkt i egne opplevelser, ønsker at publikum skal kose seg med hans erfaringer – men også lære noe.

– Jeg har lyst at folk skal le, men også tenke seg om. Få komikere snakker om hvor blakke de var. Jeg håper det er noe folk kan identifisere seg med, forteller han til dn.no.