Transit-foredraget: Ti år siden Lampedusa-forliset

3. oktober 2023 har det gått ti år siden ett av Middelhavets mest tragiske forlis. En 20 meter lang fiskerbåt med over 500 mennesker om bord veltet utenfor Lampedusa. Over 360 mennesker druknet. Av de 80 kvinnene som var om bord var det bare fem som overlevde. Ingen barn under 12 år ble funnet i live. De som overlevde fikk hver en bot på 5000 euro for å ha tatt seg ulovlig inn i Europa.

Hvordan er situasjonen på verdens farligste fluktrute ti år etter?
De siste tjue årene har titusenvis av mennesker druknet på flukt fra krig og humanitære overgrep. På bunnen av Middelhavet ligger mobiltelefoner med ubesvarte anrop og bekymrede tekstmeldinger som aldri skal få svar. Middelhavet har blitt en våt kirkegård, øyene små gravstøtter som stikker opp.

Kristina Quintano er forfatteren av boken Budbringeren fra Helvete (2021). På årsdagen for Lampedusa-forliset holder hun foredrag basert på sine opplevelser og sitt arbeid på tre av disse øyene, Malta, Lampedusa og Lesvos , og fra havet som omringer dem.
Kunstnerisk innslag ved skuespiller Bendik Østbye Johannessen.
Om Kristina Quintano:
I to tiår har Quintano dokumentert og bevart historiene mediene ikke vil skrive om. Gjennom Facebook-siden Budbringeren fra Helvete gir hun daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet. Bloggen har 17 000 følgere og i snitt 100 000 visninger daglig. Kristina holder foredrag over hele landet. Til daglig er Quintano leder for norsk Sakprosafestival og Fluktfestivalen. Hun mottok Annette Thommessens Hederspris i 2022.

Foredraget er en del av Transit Magasin – det globale perspektivet.
Tid: 03.10, kl. 19.00.
Sted: Rampen, Schweigaardsgate 34C.