Demokrati bare i fredstid?

Author Recent Posts Sett innenfra Latest posts by Sett innenfra (see all) Ibsen uten tid og rom - 19.10.2006 Mener USA selv står bak 9-11 - 21.09.2006 Vi trenger nye briller! - 25.08.2006 Joda, det er mange som mener at demokratiet bukker under i tider med konflikter. Ihvertfall her på denne siden av jordkloden. Rart? […]
Sett innenfra
Latest posts by Sett innenfra (see all)

Joda, det er mange som mener at demokratiet bukker under i tider med konflikter. Ihvertfall her på denne siden av jordkloden. Rart? Egentlig ikke. Det USA kaller krigen mot terrorisme unngår nemlig alle lover og regler som beskytter enkeltindividet. Er du er mørk, muslim og ber kanskje i moskeen noen ganger om dagen? Da er du en potensiell trussel inntil annet er bevist. Gud hjelpe deg hvis du tilfeldigvis heter det samme som noen av de etterlyste – da er det torturér først og spør etterpå!

For noen uker siden skrev Washington Post at det fantes hemmelige CIA-fengsler i Europa. Ikke-amerikanske statsborgere som er mistenkt for terrorvirksomhet, skal ha blitt overført til slike hemmelige fengsler og torturert. Målet med slik “rendition” er kunne utspørre mistenkte i områder som ikke faller inn under amerikanske lover. Disse menneskene fratas alle rettigheter: Ingen advokat, ingen klageinstans, ingen hjelp – totalt overgitt til CIA-offiserer og etterretningsoffiserer i landet som gir USA en hjelpende hånd.

Khaled El Misri (41) er tysk statsborger med arabiske røtter. Under en ferie i Makedonia i 2004, ble kidnappet og overgitt til CIA. Han het nemlig det samme som en annen mistenkt. Etter fem måneder med tortur og fengsel i det han tror var Afghanistan, ble han dumpet i en skog i Balkan uten så mye som en unnskylding. El Misri har nå gått til sak mot den amerikanske staten. Rice beklaget i et møte med den tyske forbundskanselleren, Angela Merkel, El Misris sak og innrømmet at det hele var en misforståelse.

Dick Marty, senator i Sveits, skal lede granskningskomiteen nedsatt av Europarådet for å finne ut hvorvidt slike fengsler eksisterer i Europa, og ventes å levere sin første rapport i slutten av januar. Så sikker er han på at slike fengsler eksisterer at han allerede har kalt inn til pressekonferanse, der han i krasse ord blant annet har uttalt at han uten tvil kan fastslå at CIA har vært aktive i Europa og at slike fengsler har eksistert. ”Det er helt umulig at slik mennesketransport kan ha funnet sted uten at europeiske etterretningstjenester vet om det,” uttalte han.

Det hvite hus har verken avkreftet eller bekreftet påstanden om hemmelige CIA fenglser finnes i Europa. USAs utenriksminister, Condoleezza Rice, har imidlertid erkjent at hemmelig overføring av mistenkte til tredjeland skjer, men benekter at noen blir torturert.

Hva er egentlig tortur? Den amerikanske kanalen ABC News har sitert CIA-kilder på hva som er aksepterte forhøringsteknikker i det CIA kaller “Enhanced Interrogation Techniques”. Her er en smaksprøve på hva som ikke er tortur:
– Belly slap: Et hardt slag i mellomgolvet med en åpen hånd. Skal være svært smertefull, men skal ikke forårsake skade ettersom leger var med på å designe slaget.
– Stå oppreist: Fanger skal stå oppreist for over 40 timer i strekk. Tillater ikke at fanger sover.
– Kald celle: Fanger skal stå naken i en kald celle og få vann helt over seg.
– Water boarding: Fanger bindes til underlaget med føttene heist opp og teip rundt hodet. Vann helles over fanges. Fangen føler at han drukner.

Det er ganske hard kost, er det ikke? Så hard kost at jeg blir dårlig i magen av det!