Rævtørkere og rævvaskere

Author Recent Posts Mellom oss Latest posts by Mellom oss (see all) Bare litt, men ikke helt? - 19.10.2006 Fra familiebesøk til ekteskap - 05.10.2006 Når vokterne blir drapsmenn… - 21.09.2006 Det snakkes så mye om hygiene i Norge. Helse, velvære, sunnhet, om å være ung, om å leve lenge osv. Nordmenn hever på øyenbrynet […]

Det snakkes så mye om hygiene i Norge. Helse, velvære, sunnhet, om å være ung, om å leve lenge osv. Nordmenn hever på øyenbrynet når jeg sier at på Sri Lanka så spiser vi med fingrene. Det er jo ekkelt og uhygienisk, sier noen. Det er ikke så enkelt. La meg forklare.

Før maten skal man vaske hendene godt, det er ren rutine. I et hvert hjem og restaurant er det tilrettelagt for dette. Etter maten skal man vaske hendene, og skylle munnen. Dette lærer man fra barndommen av.

I Norge spiser nordmenn med hendene også, men vasker ikke hendene først. Nylig var jeg på McDonalds, og min norske kamerat hadde ingen problemer med å ta pommes fries med fingrene og putte i munnen, men for meg, som har for vane å vaske hendene selv om jeg skal spise med gaffel og kniv, var det litt vrient å ta på maten.

Mange liker å spise pizza med fingrene istedet for med gaffel og kniv. Får man brød i tillegg til en eller annen rett på en dyr restaurant, må gjesten spise brødet med fingrene. Som regel uten å ha vasket hendene først. Og etter maten tørker man munnen. Glemmer du det, ligger det en eller annen matrest på munnviken resten av kvelden. Æsj, så ekkelt.

Å tørke i stedet for å vaske er vanlig i Norge. Ja, det gjelder også rumpa. Dette er helt utenkelig for f.eks. de som bor i Asia. Slik snakker man ikke høyt om der uansett, men vi ville aldri fortalt våre slekninger på Sri Lanka at vi i Norge tørker oss i rumpa og ikke vasker oss. I Asia har man laget toaletter med mulighet for å vaske rumpa med sprutvann.

For nye som kommer til Norge er det ikke en lett prosess å gå over til tørking. Noen familier har laget egne løsninger for vask, mens andre er blitt integrert i norske vaner. Nå er det ikke så altfor lenge siden de etniske norske taxisjåførene ved Oslo Taxi klagde over pakistanske taxisjåfører som satt på huk på toalettskålen med sko på, antagligvis fordi de ikke ville sitte på do på vanlig vis.
I kalde Norge var det mangel på vann i tidligere tider, og man har utviklet andre type vaner den dag i dag selv om det ikke er mangel på vann. Kanskje også hygiene er tradisjon, kultur og vane, og ikke nødvendigvis bare rent hygiene.