Når vokterne blir drapsmenn…

Author Recent Posts Mellom oss Latest posts by Mellom oss (see all) Bare litt, men ikke helt? - 19.10.2006 Fra familiebesøk til ekteskap - 05.10.2006 Når vokterne blir drapsmenn… - 21.09.2006 Eugene Obiora kom til Norge sommeren 1987. Sammen med ungdommer fra mange verdensdeler deltok han i det økumeniske ungdomsutvekslingsprogrammet International Christian Youth Exchange (ICYE). […]

Eugene Obiora kom til Norge sommeren 1987. Sammen med ungdommer fra mange verdensdeler deltok han i det økumeniske ungdomsutvekslingsprogrammet International Christian Youth Exchange (ICYE). Det var fryktelig kaldt her, så han pakket seg inn med klær og tepper og skrudde opp varmen på rommet sitt.

Som eldst i en søskenflokk på sju hadde han fått mulighet til å dra et år til Norge, og den muligheten ville han ta vare på. Til tross for kulda og alt som var uvant og vanskelig for en ung mann fra landsbygda i Nigeria, valgte han å bli her. Han ville lære norsk, og så ville han studere videre.

Eugene lærte oss å forstå at en afrikansk ungdom ikke kunne reise hjem igjen før han hadde noe å vise til, før han hadde noe med seg som ville få de andre i familien og lokalsamfunnet til å forstå at det var riktig å sende ham av gårde. Og Eugene var utholdende og målrettet. Helt fram til han døde var han underveis med eksamener på NTNU i Trondheim.

Men Eugene kommer aldri tilbake til Nigeria, og i Norge har en gutt helt meningsløst mistet faren sin. Eugene døde 7. september på sykehuset etter at en politimann hadde tatt halsgrep på han i Trondheim samme dag.
For alle oss som ble kjent med Eugene gjennom ICYE-programmet er det et sjokk at hans liv skulle slutte på denne måten. Flere av oss var med i bryllupet da han giftet seg tidlig på 1990-tallet, og vi har på ulike måter fulgt ham eller hatt ham i tankene alle disse årene. Vi husker ham som et menneske med et varmt smil, med kjærlighet og vilje.

Vi som kjente ham for femten år siden, har sett en flik av hva Eugene drømte om og lengtet etter. Vi trodde vel, eller ønsket inderlig, at han fikk et godt og verdig liv i Norge.

Ut fra avisreportasjer og vitneutsagn er det vanskelig å tro at politifolkene så Eugene slik vi har lært ham å kjenne. De var fire. Han var alene. Mange spør seg hvordan det kunne gå så forferdelig galt.

Nå er det for sent. Eugenes død vil for alltid være en skremmende og vond påminning om hvor stort nederlag det er når vi ikke ser hverandre som mennesker. Våre tanker og vår dype medfølelse går til hans sønn her i Norge, og til hans familie i Nigeria. Vi lyser fred over Eugene Obioras minne.

Denne nekrologen er skrevet av Tone Vindegg, Ashley Shiri og Trygve Natvig.