Ansikt i fokus:

Mohan Singh Varma er partileder i det nystartede Osloetablerte lokalpartiet Innvandringspartiet (IP). Han har bred politisk bakgrunn fra både Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Hvorfor trenger Oslo IP?
Fordi det er 20-25 % innvandrere i Oslo. Det er derfor naturlig at Oslo trenger IP. Vi skal påvirke kommunalpolitikken slik at vi kan bedre informasjonen til minoriteter i Oslo.

Deres hjertesak er at myndighetene skal ta minoriteter mer på alvor. Hvilke konkrete planer har dere for å oppnå dette?
Vi vil ha en innvandrerombudsmann som kan være en instans å gå til hvis man har problemer eller noe å klage på. Dette er en mangelvare i Norge, som mange andre land har. Jeg tok opp behovet for en ombudsmann da jeg var i Senterpartiet, men fikk til svar at de heller ville øke tilskuddene til Fri Rettshjelp. Jeg mener at vi må ha begge deler. I tillegg må vi gjeninnføre respekten den eldre innvandrergenerasjonen hadde da de først kom. Det er 1.generasjons innvandrere som slet og fikk dårlig helse, man må se deres behov. Det er viktig at de raskt får hjelp i nødssituasjoner. For eksempel – hvis de blir kasta ut av leiligheten sin, er det viktig at de ikke da havner bakerst i køen for å få ny bolig. De må prioriteres i helse- og boligkø.

Du har tidligere vært innom mange ulike partier. Det er et vidt politisk spekter?
Jeg må bare si at det verste jeg vet er å flytte fra et parti, men jeg er en aktiv person. Jeg ønsker å jobbe seriøst. Partiene jaget meg, derfor mistet jeg interesse. Jeg var mest med for å pynte lista, jeg fikk ikke sjanse til å jobbe. De partiene er ikke for vanlige innvandrerfolk. Men det har gjort meg skolert – jeg har mye erfaring fra ulike partier.

Hvilket parti er mest likt IP?
Vi er verken høyre eller venstre, grønn eller rød. Alle partier er velkommen til å samarbeide med oss.

Er det noen forbindelse mellom dere og Minoritetspartiet i Danmark?
Nei, det er ingen forbindelse. Vi kommer heller ikke til å forsøke å få til et samarbeid, da IP er et norsk parti som vil jobbe under den norske grunnloven. Vi er inspirert av minoriteter i Norge, ikke minoriteter utenfra. Første gang jeg hørte om Minoritetspartiet var faktisk gjennom Utrop sine nettsider, jeg visste ikke engang at det fantes et slikt parti før da.

Rent hypotetisk – hvor stort er IP om ti år?
Det vet jeg ikke, jeg tenker ikke så langt. Jeg tenker hva som er behovet nå.

Har du et mål da?
Målet er å skaffe innvandrere en politisk plattform – et sted der vi kan høre deres stemme. For øvrig ønsker vi å få med de små landene og nasjonalitetene i styret. Det er de små som har problemer og som mangler ressurser.

I styret deres er det medlemmer fra en rekke ulike land. Hvilket språk snakker dere på møter?
Vi har to offisielle språk; norsk og engelsk. Vi vil ikke ha flere språk enn det.