Drapet på tamilsk journalist fortsatt uløst

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Redaktør av Tamilnet og spaltist Dharmeratnam Sivaram som […]

Redaktør av Tamilnet og spaltist Dharmeratnam Sivaram som også er kjent under navnet “Taraki” ble drept for ett år siden, men drapsmannen er fortsatt ikke straffet. Free Media Movement (FMM), International Federation of Journalists (IFJ) og Reporters Without Borders (RSF) utrykker bekymring for pressefriheten på Sri Lanka.
– Vi ber president Mahinda Rajapakse om å effektivisere etterforskningen av drapet på Sivaram, særlig når statens troverdighet til å forhindre drap på journalister står på spill, heter det i følge pressemeldingen.
Fire menn kidnappet Sivaram 28. april, og så ble liket funnet like ved paramentet som også regnes som høy sikkerhetssone. Han var blitt mishandlet og skutt i hodet. I følge Reporters Without Borders (RSF) ble huset til Sivaram ransaket flere ganger tidligere, og han har dessuten fått drapstrusler. Allerede for ett år siden fryktet RSF for Sivarams liv. Også i 2001 ble han angrepet av uidentifiserte menn, men overlevde skaden.
I pressmeldingen påpeker også organisasjonene at flere tamilske journalister og medarbeidere i media er blitt drept, fått drapstrusler, fysiske og psykologiske trusler og noen av dem er blitt arrestert og fengslet.

FAKTA
Det er presidentstyre i Sri Lanka, og tamilene som utgjør 18 prosent av befolkningen kjemper for uavhengighet i den nordlige og østlige delen.

Våpenhvileavtalen mellom Frigjøringstigrene (LTTE) og regjeringen som ble meglet framav Norge har vart i fire år. En norskledet skandinavisk overvåkningskorps (SLMM) er tilstede på Sri Lanka.

De første forhandlingene om den etniske konflikten på Sri Lanka begynte like etter at landet ble uavhengig i 1948. Siden den gang har har det vært flere forhandlinger, og den siste er tilrettelegges av nordmenn. Ingen forhandlinger har hittil resultert i å tilfredstille tamilenes krav.