– Lettere å få trygd for norske

”Ali” (46) fra Iran er oppgitt over det norske trygdesystemet. Nordmenn får lettere uføretrygd enn innvandrere, mener han.

– Jeg kjenner flere unge etniske nordmenn som er uføretrygdet bare på grunn av depresjon. Mange av dem er under 30 år. Selv sliter jeg med muskel- og skjelettplager, hodepine, søvnløshet og angst, i tillegg til depresjon. Allikevel får jeg ikke uføretrygd. Det er diskriminering, sier ”Ali” til Utrop.

Avslag på avslag
Hele tre ganger har han fått avslag på søknad om uføretrygd. Nå har han søkt for fjerde gang. ”Ali” ønsker ikke å stå fram i avisa med sitt virkelige navn, i frykt for at det skal gi ham ytterligere problemer med trygdemyndighetene.
– Jeg har slitt i så mange år. De offentlige myndighetene er så vanskelige mot meg, sier han.
“Ali” har en lang og vond sykdomsperiode å se tilbake på. I 1995, ti år etter at han kom til Norge, fikk han problemer med smerter flere steder i kroppen. Smertene forverret seg etter at han begynte å jobbe ved et sykehjem. ”Ali” ble etter hvert sykemeldt. Det er nå ni år siden sist gang han var i ordinært arbeid.

– Ikke arbeidsfør
I løpet av tiden som har gått har ”Ali” vært til utallige leger, psykologer og psykiatere. De fleste av dem konkluderer i sine legeerklæringer med at han ikke er i stand til å arbeide.
I begrunnelsen for avslagene om uføretrygd fra Fylkestrygdekontoret i Oslo, heter det imidlertid at ”Ali” ikke har forsøkt attføring i tilstrekkelig grad. Høsten 2002 deltar han derfor på et attføringstiltak på en arbeidstreningsbedrift i Oslo. Etter to måneder blir opplegget avsluttet på grunn av langvarig sykefravær. I sluttrapporten skriver imidlertid bedriften at de ikke tror ”Ali” vil klare noen form for lønnet arbeid i fremtiden.

Nektes på nytt
Men dette er ikke nok for trygdekontoret. Sommeren etter nekter de ”Ali” uføretrygd for tredje gang. Ved hjelp av Aetat blir ”Ali” derfor henvist til Aetat Senter for yrkesrettet attføring (SYA). Der skal arbeidskapasiteten hans vurderes. I sluttrapporten derfra, som Utrop har fått tilgang til, konkluderer SYA med at de ut fra sakens historikk og måten ”Ali” fremstod på under utprøvingen, ikke har noen tro på at han noen gang vil komme ut i ordinært arbeid igjen.

Strenge krav
Trygdesjef ved Østensjø trygdekontor i Oslo, May Gulbrandsen, vil ikke kommentere ”Ali” sin sak konkret, men på generelt grunnlag sier hun at aktivitet og arbeid skal være det naturlige førstevalget for alle i yrkesaktiv alder.
– Siktemålet med å stille strenge krav til gjennomgått attføring er å unngå uførepensjonering, slik at flere personer kan komme tilbake i arbeid, sier hun.
Selv om de medisinske vilkårene for uføretrygd er oppfylt, kan trygdekontoret ifølge trygdesjefen likevel avslå søknader om uføreytelser, dersom de ikke føler seg sikre på at hensiktsmessige attføringstiltak er tilstrekkelig forsøkt på grunn av manglende motivasjon hos søker.