Hva er galt med kulturen?

Author Recent Posts Mellom oss Latest posts by Mellom oss (see all) Bare litt, men ikke helt? - 19.10.2006 Fra familiebesøk til ekteskap - 05.10.2006 Når vokterne blir drapsmenn… - 21.09.2006 Han hadde svaret. Mannen i 40-årene mente det var så mye som var galt med den norske kulturen. Mange nordmenn skiller seg etter kort […]

Han hadde svaret. Mannen i 40-årene mente det var så mye som var galt med den norske kulturen. Mange nordmenn skiller seg etter kort tid i ekteskapet, barn overlates til barnevernet, pedofili, selvmord, psykisk syke mennesker og mange funksjonshemmede mennesker. Listen var lang.

Så mange som 50 % av ekteskap går i vasken, hadde mannen lest. I Pakistan finnes ikke pedofili, men i Norge leser vi daglig om menn som voldtar småbarn. I Pakistan er det få misfostre og funksjonshemmede, ifølge ham.

Han er ikke alene om å tro det. En tamilsk sosiolog forklarte meg hvorfor. I 1995 på Sri Lanka var byen Jaffna preget av krig, og dette året måtte så mange som 500 000 flykte fra byen i løpet av kort tid. Det vil si alle innbyggerne i byen. Familiene måtte flykte, og det var da mange oppdaget naboens funksjonshemmede barn som ingen hadde sett før. Det var først når familiene hadde flyktet til et nytt sted de ble konfrontert med virkeligheten, Sine egne og andres svakheter, sykdommer, frykt og redsler.

Mennesker fra Sør-Asia tenker sitt basert på hva de ser og ikke ser på gata. Utroskap finnes i alle kulturer, men sanksjoner og løsninger kan være forskjellig fra kultur til kultur. Funksjonshemning finnes i alle kulturer, i noen kulturer er de mer synlige enn i andre, noen steder har de egne rettigheter, mens i noen kulturer blir de funksjonshemmede behandlet som dyr. Psykisk syke mennesker blir ”helbredet” i noen kulturer, i andre kulturer blir deres sinnslidelse forklart med at de er besatt av onde ånder. Noen synes det er bedre å bryte en familie for å redde et barn, mens andre ofrer barna for å holde familien sammen.