Taktfast marsj

Over 1000 høyreekstremister marsjerte taktfast under feiringen av Sveriges nasjonaldag i Stockholm i juni i år. Det hele minnet mer om en militærparade enn en politisk markering.

Høyreekstremistene opererte på en særdeles militær måte, med blant annet egne vakter som sørget for orden i rekkene, faner, flagg og nasjonalistisk marsjmusikk.
Videre stilte noen av de høyreekstremistiske gruppene i militære uniformer. Flere av publikum langs ruten lot seg provosere, og mange av dem ytret seg skriftlig og verbalt negativt mot demonstrasjonstoget, men demonstrantene hadde store politistyrker til å beskytte seg. Det var tydelig at nasjonalistene på forhånd hadde fått instrukser om å ikke la seg provosere. Høyreekstremistene stilte også med en egen etterretningsenhet. Alle som sto langs demonstrantenes rute ble filmet og fotografert. Høyresiden hadde etablert en egen gruppe som tok seg av denne oppgaven. Mange ganger provoserte de publikum ved å fotografere og filme en halv meter framfor folks ansikter. Bare politiets nærvær hindret at videre konfrontasjoner ikke oppstod. Ingen av nasjonalistene vi spurte ville svare på hva bildene og filmene skulle brukes til.
Demonstrasjonen ble avsluttet i Rålambshov Park hvor flere taler ble avholdt. En av frontfigurene i det høyreekstremistiske miljøet i Sverige, Björn Björkqvist, sa som følger: ”Jag tror inte jag är ensam om att må dåligt när jag läser om hur svenska tjejer har våldtagits av invandrarhorder”. Etter å ha kommet med denne uttalelsen ble Björkqvist arrestert av politiet. Björkqvist er tidligere dømt en rekke ganger, blant annet til to måneders fengsel for ”hets mot folkgrupp” etter å ha kommet med en tilsvarende uttalelse. Björkqvist benyttet også talen til å sammenlikne ulike menneskegrupper med forskjellige hunderaser, og påpekte at ordet neger har blitt et forbudt ord.

Venstresiden stoppet
I løpet av nasjonaldagen kjørte politiet i Stockholm bort over 350 antifascister som forsøkte å ta seg fram til Kungsholmen hvor nasjonalistene avsluttet sin marsj. De svenske høyreekstremistene hadde lang tid på forhånd fått tillatelse til å demonstrere. Venstreaktivistene i Antifasictisk Aktion og Revolutjonära front strømmet til Kungsholm torg i sentrale Stockholm, men hadde ikke vært i dialog med politiet eller søkt om tillatelse til å demonstrere. De ble derfor effektivt stoppet av politiet, som etter flere måneder med forberedelser regnet risikoen for bråk for svært overhengende.
Politiets kommandosjef, Håkan Wall, fortalte før demonstrasjonen at man hadde mislyktes i å få til en dialog med enkelte av grupperingene på venstresiden.
Politiet i Stockholm kroppsvisiterte over 200 personer, og en rekke kniver og andre våpen ble beslaglagt.

Mangler tradisjon
At den Svenske nasjonaldagen har blitt en merkedag for nasjonalister, er noe mange svensker ser på som frustrerende.
– I Sverige har vi ingen felles form for hvordan vi skal håndtere dagen hvilket gjør at høyreekstreme krefter får mulighet til å bli toneangivende, sier Barbro Blehr i et intervju med Svenska Dagbladet. Blehr er etnolog ved Stockholms universitet og har blant annet skrevet en bok om vår feiring av 17. mai.
Mangelen på tradisjoner kan være en av grunnene til at høyreekstremistiske grupper bruker anledningen til å plassere sine arrangementer på den svenske nasjonaldagen, tror Barbro Blehr.
– Norske barn lærer tidlig å vifte med flagget og være stolt av landets tradisjoner. I Sverige har vi fått en nasjonaldag som vi plutselig forventes å feire, uten at det finnes noen tradisjoner, ja ikke en gang en diskusjon om det er meningsfullt og riktig å feire, fortsetter hun.
Men også i andre land har nasjonaldagen blitt brukt av høyreekstreme miljøer til å fremme deres sak. Den 1. august feirer sveitserne sin nasjonaldag. I over ti år har ulike høyreekstremistiske organisasjoner forsøkt å sabotere feiringen. I en statlig sveitsisk opinionsundersøkelse kom det fram at 83 prosent mente at høyreekstremistene hadde ødelagt deres feiring av nasjonaldagen. 38 prosent mente at den voksende fremmedfiendtligheten i Sveits er å betrakte som svært farlig.

Stiller til valg
Nasjonalsosialistisk Front stiller i år til valg i Riksdagen, og i ulike kommunevalg. Partiet ønsker, blant annet, å gi økt økonomisk støtte til barnerike og genetisk friske familier, de ønsker å innføre obligatorisk skoleundervisning i rasebiologi og rasehygiene, samt å innføre dødsstraff for narkotika- og seksualforbrytere.