Marco Mota Da Veiga

Marco Mota Da Veiga, eller RAW (Righteous African Warrior) som han kaller seg, er en artist som blander reggae og rap. Han er født og oppvokst i Norge, men har sin bakgrunn fra Cape Verde øyene i Vest-Afrika. I 2005 ga han ut sin første singel ”GOD”, og 16. september – nøyaktig et år etter slippefesten av singelen - kan du se han opptre live på Aurskog i Aurskoghallen. Han har også grunnlagt organisasjonen Youth United.
Ansikt i fokus
Latest posts by Ansikt i fokus (see all)

I don’t favor the black side nor the white side – I favor the JAH side” står det på hjemmesiden din (www.jahraw.com) – hva mener du med dette?
Det jeg mener er at jeg verken er på de svartes eller hvites side, men at jeg er på Gud sin side, og vil som han prøve å gjøre alt riktig, være rettferdig og elske alle mennesker på jorda uansett hvor de kommer fra. Det er alt for mye segregering og fordommer vi lever med her i verden. Det jeg vil få frem er at jeg som person ser på individet, personligheten og hjertet til hver enkelt person. Farge har ingen ting å si på om du er en god person eller ikke. Vi er alle mennesker og det finnes kun en menneskerase. Vi har alle rødt blod. Med andre ord er vi alle brødre og søstre; vi er en stor og vakker familie.

Hva handler sangen ”GOD” om?
Det “GOD” handler om er at jeg ber om å vite hvorfor jeg er på jorda; hva er min grunn til å være her, hva er mitt kall, hvem er jeg virkelig, og hva er årsaken til at jeg er her. Jeg prater om den “onde” fortiden, den frustrerende nåtiden vi lever i, og at jeg vil – og er klar – til å forandre ting her på jorda til noe bedre for alle som lever her. Jeg har gått lenge og spurt folk om råd og veiledning, men til slutt
måtte jeg spørre min Far i Himmelen om alle mine indre spørsmål for å kunne finne de riktige svarene. Det siste verset er en bønn og et rop om å få en visjon, direksjon og grunn til å leve for Han, slik at jeg kan inspirere og hjelpe mennesker over alt. Det jeg vil formidle er: Peace, Love and Respect, og selvfølgelig Rightousness. Vi trenger en forandring og budskapet er One Love.

Hvordan vil du beskrive musikken din?
Musikken min er noe for ”Heart, Mind and Soul”. Musikken min tar for seg hverdagsproblemer i samfunnet, ungdommens frustrasjon og retter en pekefinger på problemene samtidig som den kommer med en løsning. Musikken min tar opp realiteten, naturen, livet, kjærlighet og smerte, sorg og glede, og er revolusjonerende på en positiv måte. Musikken min er kunnskapsrik og fylt av visdom i tillegg til at den er inspirerende og styrkende på flere forskjellige måter, slik som musikk treffer deg i sjela og kan hjelpe deg gjennom en hard dag.

Hvor finner du inspirasjon?
All min inspirasjon kommer fra Gud

I 2002 startet Marco Mota Da Veiga organisasjonen Youth United. Hva driver dere med?
Vi driver forebyggende arbeid, og vi prøver å hjelpe ungdom vekk fra gata, vold, kriminalitet, narkotika og prostitusjon gjennom å arrangere kurs og workshops. Vi vil vise at vi bryr oss, at vi vil hjelpe dem og støtte dem.

Hva kan du bidra med i integreringsdebatten?
eg kan bidra med utrolig mye. Hvis jeg får muligheten til å prate vil jeg kunne åpne opp menneskers øyne og skape en bredere forståelse for situasjoner, problemer og løsninger. Ikke bare i Norge, men også globalt sett. Gi meg muligheten til å holde foredrag for barn og ungdommer på skoler, universiteter og la meg gjerne prate med voksne og innflytelsesrike mennesker, slik at vi sammen kan gjøre denne verdenen bedre for den kommende generasjonen.

Hvordan tror du Norge ser ut om 50 år?
Bare Gud vet det, men når det gjelder mine visjoner for Norge og verden
generelt er det kun godt jeg ser, og en verden fylt av fred, kjærlighet og respekt

Hva håper du at du gjør om ti år?
Det Gud vil. Det er vanskelig å sette ord på det, men hvis jeg skal prøve å uttale meg om det vil jeg nok si at jeg håper jeg hjelper, støtter og når ut til hele jordens befolkning på en positiv, inspirerende og styrkende måte.