Tips til deg som er ny i Oslo

Author Recent Posts Ny i Oslo Latest posts by Ny i Oslo (see all) Gatevandrerne - 05.10.2006 Tips til deg som er ny i Oslo - 21.09.2006 Indisk dans på Stovner - 06.09.2006 Jeg har jo vært ny i Oslo en god stund nå, faktisk så lenge at jeg snart vurderer å skifte navn på […]
Ny i Oslo
Latest posts by Ny i Oslo (see all)

Jeg har jo vært ny i Oslo en god stund nå, faktisk så lenge at jeg snart vurderer å skifte navn på spalten min. Jeg må innrømme at jeg lenge savnet mammas mat; ja, det gjør jeg vel fortsatt, men jeg har nå lært å lage en del selv. Posemat, som for eksempel gryterett og pastaretter er utrolig enkle å lage, og fryktelig eksotisk etter min smak. For ikke å snakke om risengrynsgrøt, som er noe av det billigste som finnes. Bare ta bittelitt ris og melk så har du en middag som du blir god og mett av. Risengrynsgrøt er vel litt mer norsk enn chicken tandoori og lignende, og her i Norge har grøten til og med hatt sin egen dag. Du gjetter aldri hvilken; det er nemlig festdagen lørdag som er grøtdagen her i Norge. Som sagt er grøt veldig billig. Jeg tror jeg betalte en femmer for en pakke som varer i flere måneder hvis man spiser en gang i uka.

Som fattig student er det viktig å spare har jeg funnet ut. Det er utrolig hvor mye man sparer når man kutter ned på brusinntaket og godteriforbruket. Jeg merker at jeg har blitt mye sunnere siden jeg kom til Oslo, da jeg faktisk ikke ha råd til usunn mat. Nå skal ikke jeg hevde at risengrynsgrøt er kjempesunt, for det har jeg faktisk ikke undersøkt, men det er garantert bedre for kroppen en den gjennomsnittelige menyen på McDonalds.

En annen ting er oppvasken. Hjemme ble den på magisk vis ren til morgenen etter. Her blir den bare stablet i hauger av illeluktende tallerkener. Det var i et opplyst øyeblikk jeg fant på noe smart, jeg var tilfeldigvis innom en billig-butikk i sentrum og kom over en oppfinnelse kalt papptallerkener. Finnes det noe enklere? Bare kaste tallerkenen etter middag. Kanskje lurt å ha noe porselen på lur til eventuelle gjester, men ærlig talt, hvor ofte får en fattig bondeknøl gjester i Oslo? Ikke særlig ofte. Det er jo noe som heter plastbestikk også, men det har jeg ikke prøvd. Tror sannelig jeg skal teste ut det også.

Er du lei av å lage mat har jeg et tips til deg. Det var en dag jeg hadde lyst på pizza. Gadd ikke lage en selv, så jeg ville bestille. Da kom jeg over Pizza Pancetta som har ”byens beste pizza”, i følge dem selv, og jeg kan være enig i at den er veldig god, og overraskende billig; fra 60 kroner for en italiensk pizza for to personer. Bon appetitt.

I mine øyne er, eller var i alle fall, Oslo en stor og forvirrende by. Synes du også det? Sett deg på trikken som koster 20 kroner (30 hvis du kjøper av trikkeføreren), og bare bli sittende der. Se deg omkring. Følg med på gatene. Sånn blir du kjent. Plutselig er alt nærmere enn du tror, og kanskje du slipper å bruke det super dyre kollektivtilbudet i byen, og heller går deg en tur til jobb eller trening. Det har jeg begynt å gjøre. Er godt for både lommeboka og kroppen. To fluer i en smekk altså!

Trenger du jobb? Vil du arbeide med barn? Se på finn.no eller hjemmesiden til Oslo Kommune. Der finner du mange ledige stillinger som SFO-assistenter. Det er kanskje dårlig betalt (det vet jeg fordi jeg er assistent selv), men det er en morsom jobb man ikke trenger stort mer enn humør og barnetekke for å klare.

Følger du disse tipsene her kan du få deg jobb, bedre helse, bedre økonomi og slippe den grufulle oppvasken. Hvis du en dag savner skitne glass og bestikk, ta turen hjem til meg, der er det mer enn nok.