Film fra Sør

For 16. gang arrangeres Film fra Sør. Arrangørene høster stor anerkjennelse og deres engasjement fører Osloborgere nærmere sammen.

Når festivalen i år har hatt fokus på Iran har arrangøren levert med glans. De har satset høyt og lyktes. Fredsprisvinner Shirin Ebadi, en av filmverdens mest anerkjente regissører, og festivalens hovedgjest, Abbas Kiarostami, og åpningsfilmens regissør, Jafar Panahi fra filmen Offside, har vært i Oslo. Kiarostami har også en fotoutstilling som er verdt et besøk.
En kvalitetskritikk som er uunngåelig å nevne er kvaliteten på en av tolkene som ble brukt under festivalen.

Det handler om oss, aldri ”oss” og ”dem”
Selv om Kiarostami betraktes i en særklasse sies det både om han og Panahi at begge regissørene er viktige internasjonale kulturbærere. New-York times sier at Kiarostami er den eneste regissøren i vår tid som alltid snakker om oss, aldri om ”oss” og ”dem”.
Årets Film fra Sør har vært som rene julaften og 17. mai sett fra ungers ståsted. Utvalget har det ikke vært noe å si på, det har heller vært vanskelig å få med seg alt en så gjerne vil se.
Godbitene har vært mange, et Kiarostamimaraton med alle hans verk fra de siste 30 årene. Den omstridte indiske filmen ”Vann”, ”Rosita” – en gripende historie fra Nicaragua, eller den lange og gripende reisen vi kan være med på i ”Babel” av Alejandro González.

Verden mest populære sport
Likevel er fotball verdens mest populære sport. Offside gikk rett i hjertet hos fotballentusiaster av alle slag, fra den samfunnsengasjerte til kunstelskeren. Den ble definitivt festivalens høydepunkt og dekket et bredt spekter av publikum.
Offside handler om iranske jenter som vil se fotballkamp. Det finnes ingen lovverk som forbyr kvinner i å være på fotballstadion, men ingen kvinner slipper inn. Det brukes vikarierende unnskyldninger for hvorfor kvinner ikke får se kamper.
Kvinner som fikk stemmerett før sveitsiske kvinner nektes å se fotballkamp i dag
Det stopper ikke iranske kvinner i å komme seg inn. De kler seg ut som gutter eller menn, sniker seg inn og risikerer å møte lovens lange arm. Offside viser en smakebit av et samfunn preget av feminisme og likestillingskamp, et samfunn hvor kvinner opprinnelig fikk stemmerett før sine Sveitsiske medsøstre, men som måtte gi slipp på alle sine rettigheter for 27 år siden som følge av den nye politiske tidsepoken i landets historie.
Panahi lar oss bli kjent med modige jenter og kvinner som til tross for følgene ikke gir seg etter regimets krav.
Gikk du glipp av Offside under festivalen, kan du se den som ordinær kinofilm fra november.