Sikkerhetsklarert på flyplassen i Paris

To mennesker som hadde mistet sitt sikkerhetsklareringsskilt ved flyplassen i Paris fikk tilbake skiltene etter at de gikk til saksmål mot innenriksministeren i Frankrike. De to var blant 72 arbeidere på Charles de Gaulle flyplass som mistet sikkerhetsklareringen sin i mai 2005 på grunn av en mistanke om at de hadde forbindelser med fundamentalistiske grupper. De andre – inkludert seks kolleger som deltok i rettssaken mot innenriksminister Nicolas Sarkozy - må holde seg unna enkelte områder på flyplassen fremdeles. Fagforeninger ved Charles de Gaulle flyplassen som vurderer å gå til streik mener Frankrike diskriminerer mot ansatte bare fordi de er muslimer. Abdelhazak Rabehi, en av de som fikk tilbake sitt skilt, fortalte AFP at han var sint fordi han ble gjort til mål. – Jeg ble svertet, de sa jeg var terrorist. Det er ingen beskyldning verre enn det, sier han. Rabehi behandler bagasje og holdt på å miste jobben før han gikk til saksmål. Sarkozy sa i begynnelsen av november at oppheving av sikkerhetsklareringen var et nødvendig forebyggende tiltak siden de jobbet i nærheten av passasjerfly.

Krever at FN undersøker drap av nonne
Menneskerettighetsgrupper krever at Beijing tillater at FN undersøker grensedrapene av tibetanere og klargjør reglene for bruk av grensetropper. Tibetanske flyktninger som krysset Nangpa fjellpass ved 6000 meters høyde ble beskutt av kinesiske grensevakter i slutten av september. Nonnen Kelsang Namtso mistet livet mens Kunsang Namgyal, 23, ble skutt to ganger og fjernet av kinesisk politi.
Detaljene omkring skytingen er uklare, men det er stor forskjell mellom den offisielle kinesiske rapporten og videoopptak tatt av en utenlandsk fjellklatrer.
Mer enn 70 tibetanere ble forhindret fra å flykte av bevæpnet politi da de var på vei til Nangpa, en av verdens høyeste fjelloverganger. Kinesiske offiserer sier at tibetanere angrep grensevaktene som ”ble tvunget til å forsvare seg selv”, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.
Men bilder tatt av en rumensk kameramann viser at tibetanerne ble beskutt mens de gikk i knedyp snø. Videoen viser to mennesker som faller ned mens de går sammen med en stor gruppe. 43 av flyktningene har klart å rømme til Nepal og blitt intervjuet av FNs høykommissær for flyktninger. 32 andre er savnet. De fleste antas å være arrestert.
Uten pressefrihet og et selvstendig juridisk system er det lite sannsynlig at grenseskytingen hadde fått noen respons i ettpartistaten hadde det ikke vært for et videoopptak tatt av en utlending.

Hollywoodstjerner som forhandlere
Filmstjerner som fredsforhandlere? Colombias største rebellgruppe ber skuespiller Denzel Washington og filmprodusenter Oliver Stone og Michael Moore hjelpe dem få i stand en avtale med USA om utveksling av fengslede geriljasoldater og gisler, deriblant tre amerikanske statsborgere.
For to år siden sa kidnappere i Irak at indiske lastebilssjåfører ville løslates på dagen hvis de indiske filmstjernene Amitabh Bachchan, Dharmendra og Asha Parekh var med på drøftelsene.
Farc, Colombias revolusjonære bevæpnede styrker, har bedt kjendisene fremme bytte av gislene og fangene for det amerikanske publikum.
Tre amerikanske gisler – Thomas Howes, Keith Stansell og Marc Gonsalves ble tatt til fange da deres fly havarerte sør i Colombia i 2003. I brevet har Farcs talsmann Raúl Reyes skrevet: Howell, Stansell og Gonsalves lever og er i vårt fangenskap. De blir behandlet med respekt og verdighet i jungelen.
Farc har ca 60 prominente gisler, deriblant en tidligere presidentkandidat, Ingrid Betancourt, politikere og militæroffiserer. Gruppen sier den vil frigjøre dem mot at rundt 600 geriljasoldater som sitter i fengsel settes fri. De vil også sende bevis på at gislene lever. Siden kidnappingen for fire år siden har familiene til de amerikanske gislene bare mottatt ett bevis på at de lever.