Når drømmene blir til fjernsyn

Under militærdiktaturet i Chile, blant maskingeværer og portforbud, drømte en gjeng beboere fra den fattige bydelen La Victoria (Seieren)om å fortelle naboer og verden hva som egentlig foregikk bak fasadene.
Willy Trampe
Latest posts by Willy Trampe (see all)

17 år etter diktaturets fall har beboerne samme drøm og behov; å fortelle sannheten fra deres ståsted, men med en vesentlig forskjell fra gamle dager: de har lagd Chiles første uavhengige TV kanal. Señal 3, av folket for folket.

Bydelen i Santiago har etter mange års kamp lagd en uavhengig TV kanal. Kanalen heter Señal 3. Cristian Valdivia og Luis Lillo, som er initiativtakerne, henter all sitt materiale fra bydelen La Victoria.
Det er beboerne selv som står bak alle innspillingene, redigeringene og sendingene av programmene deres.
Kanalen er interessert i kontroversielle temaer som den chilenske regjeringen setter liten pris på, og med seertall på åtte hundre tusen seere er det verdt å bekymre seg.
Men hvorfor eksisterer det fortsatt et behov for en slik mediekanal etter tilsvarende 17 år med demokrati?
Señal 3 mener at ting ikke har forandret seg mye i Chile. Det finnes undertrykking fra politiet, fattigdom og spesielt en systematisk misvisende opplæring av folket.

– Når du ser at folk ikke har mat, eller tilgang til arbeid, men at de har tatt opp et lån for å kjøpe seg en stor plasma TV, så de ikke går glipp av digitaliseringen av sendingene, da skjønner du at noe er galt i det chilenske samfunnet, sier Valdivia, som nylig besøkte Norge og holdt et foredrag på Blindern.

– De nasjonale chilenske kanalene tilbyr feil rollemønstre, alle på TV’en er blonde, eller veldig «pene», og det skaper bare misnøye med sine egne røtter. Vi vil se våre egne folk, våre naboer på TV-skjermen, sier han.

Prosjektet har skapt mye interesse ikke bare i hjemmelandet, men også i andre land i Latin- Amerika og Europa.
For Señal 3 stopper ikke prosjektet etter å ha etablert sin egen TV-kanal. De reiser rundt i landet for å lære andre bydeler å lage sin egen TV, en alternativ TV som snakker om dem selv og deres virkelighet. Señal 3 har blitt med på å skape en Mapuche indianer TV- kanal i på deres eget språk. Dette er en historisk mediebegivenhet i Chile. Men å lage en TV-kanal uten økonomiske midler er ikke lett. I begynnelsen tok de opp private lån for å finansiere sendingene, men etter hvert ble det lokale samfunnet engasjert og gjorde alt mulig for å skape de midlene som trengtes.

Señal 3 ser mulighetene i å kunne koordinere alle uavhengige og alternative kanaler som blomster opp i Chile som et ledd i å gjøre motstand mot all den kommersielle levestandarden som mediene prøver å skape i folket.

– Vi ser at vi ikke er et problem for de store kanalene foreløpig, vi er for små for å være en trussel. Men vi har opplevd en serie «ulykker» som påsatt brann i tv stasjonen og tyverier av utstyr som bare brukes for selve sendingene, sier Valdivia

– Men vi har grunn til å tro at om få år vil de prøve alt mulig for å få oss av lufta. Fremtiden er å sende på internett og ha en server i utlandet i tilfelle sabotasje. Señal 3 er en tv kanal lagd av folket og for folket, avslutter han.

http://www.canal3lavictoria.cl