Kåret Miss Latina

Inne i Fabrikken, i hva som tidligere var Oslo bys industrielle jetmotor, er stemningen til å ta og føle på. Flere hundrevis av fremmøtte overvar den historiske kåringen av Miss Latina.

En gammel fabrikk er blitt utested og konsertlokale og østkanten har fått et globalisert og flerkulturelt preg over seg.

De gamle, staute arbeiderlokalene har gitt rom til 15 smellvakre skjønnheter som kjemper om tittelen som Miss Latina- Norges første missekåring for jenter med latinamerikansk opprinnelse.

Foto: Claudio Castello

Høy stemning
“Får vi blodet til å bruse? Gi meg noe skikkelig stemning”, spør en av kveldens konferansierer. ”JAAA!”, hyler publikummet retorisk tilbake. Både El Axels og Salsakompaniets opptredener, i spedd med en stor dose samba og reggaeton, siste skrik på populærmusikkfronten i de latinske land, sørger for at folk ikke bare står, men at de både veiver hender og beveger seg hemningsløst til rytmene.
Lange forberedelser

Konseptet Miss Latina har siden senvinteren vært fulgt med argusøyne. I begynnelsen av mai ble SMS- og nettavstemningen avrundet, og de utvalgte 12 finalistene invitert til forfest på Gabler foran finalen. At mange norskchilenere logget seg på og sendte sms`er er det nesten ingen tvil om for 5 av de 12 jentene som endte i catwalken på Fabrikken var nettopp derfra. To var ecuadorianske, to mexicanske, en fra Uruguay og en enslig svale fra Brasil.

– Vi har hele tiden prøvd å lage en konkurranse som er gøy, og samtidig givende. Jentene har vært opptatte av egen indre og ytre skjønnhet og i tillegg ligger det litt ære og prestisje å representere sitt eget land foran såpass mange folk, sier hovedansvarlig for Miss Latina 2007, Ronny Santos.

For festen hjalp det også litt at enkelte kjendiser stilte opp for å skape litt glans, bl. a rapperen El Alex og Triana Iglesias fra The Voice TV, som selv satt i juryen. Flere modellbyråer og en colombiansk representant for et produksjonsselskap var også tilstede.

Foto: Claudio Castello

Drakter med nasjonal vri
Kåringen var lagt opp som en vanlig missekonkurranse. Først skulle jentene ut i klassisk antrekk og langkjole. Deretter kom hva for mange var høydepunktet. I fri utfoldelse og fantasi gikk hver og en av deltagerne ut på catwalken i det som var kategorien ”sexy outfit”, alt ettersom hva hver av jentene mente var mest sexy.

I siste del av konkurransen skulle alle stille opp i en typisk drakt fra landet de selv var født i eller foreldrene kom fra. Størst oppsikt vakte nok deltageren som representerte Uruguay, i det hun entret scenen i en kraftig minimalistisk candombe-drakt (red. anm. ”candombe” er den kanskje mest populære musikksjangeren i landet, som med sine heftige trommerytmer minner sterkt om brasiliansk samba). Et par av de chilenske entret i typisk folkedrakt for Påskeøyene, mens en av de meksikanske jentene vartet opp med en fargerik og vakker kjole.

Seier til Uruguay
Noe skuffende for den store majoriteten av norskchilenere som hadde møtt opp for å heie frem sine håpefulle, var det ingen av de som havnet i vinnertrioen. Lorraine Esperanza Rodriguez-Wedlog (23) fra Uruguay ble tilslutt vinneren, med Sylvia Vavik og Melissa Christie fra Mexico henholdsvis på andre- og tredjeplass. Wedlog feiret på skikkelig Montevideo-vis med noen heftige sekunders candombe før seiersfotografene og andre gratulanter strømmet til.

– Nå føler jeg meg høyt i skyene. Tenk at jeg skulle vinne!, var Wedlogs første reaksjon til Utrop.

– I dag er jeg stolt på vegne av meg selv og andre kvinner fra Uruguay, la hun til.
Hun forteller at hun valgte å stille opp i candombe-drakten for å identifisere seg med den vanlige kvinne og mann i hjemlandet.

– Candombe kom med de svarte slavene til områdene som senere skulle bli landet vårt, og ble så danset av folk i arbeiderklassene. Senere har Candombe blitt et nasjonalt fenomen, noe om identifiserer oss som uruguayere, sier hun bestemt.
Christie var slettes ikke misfornøyd med sin ”bronseplass”. I likhet med alle finaledeltagerne snakker 19-åringen bortimot perfekt spansk, og forklarte gjennomgående hvorfor hun meldte seg på.

– Jeg hadde kjempelyst til å konkurrere om prisen og vise meg frem. Rett og slett få litt krydder i hverdagen og ha litt gøy. Selv om det ikke nådde helt frem, er jeg kjempeglad over å ha kommet blant topp tre.

Så håper jeg også har gjort alle mexicanere i Norge stolte, sier hun med et smil om munnen.