Hyller politimann

Storingsrepresentant André Oktay Dahl (H) hyller den norskpakistanske politimannen Adnan Naeem (29).

– Han er en pionér som prøver å gjøre noe for dette landet, sier Høyres justispolitiske talsmann.
Adnan Naeem er en av svært få polititjenestemenn med høy kompetanse og god kunnskap om mer enn én kultur. Ifølge fagbladet Politiforum mener Naeem at svært mange etniske nordmenn ikke er klar for etniske minoriteter i politiet. Nylig ble en kvinne frikjent for vold mot ham i Oslo tingrett.

Skulle feire
Voldsutøvelsen skjedde for ett år siden. Adnan Naeem var på Grønland i Oslo for å kjøpe kake for å feire at han var blitt far, da en sjåfør og en passasjer fra en bil i nærheten henvendte seg til ham og ba om hjelp til å få ut en 55 år gammel kvinne og hennes 25 år gamle datter, som helt uten forvarsel hadde satt seg inn i bilen deres. Begge kvinnene var svært beruset.
Da Naeem, som ikke var på jobb, høflig spurte om de kunne fjerne seg, ble han møtt med rasistiske skjellsord. 29-åringen viste da kvinnene politiets tjenestebevis, men de nektet allikevel å tro at han var politimann.

Sparket og slått
Da han bortviste kvinnene fra stedet ble han dyttet flere ganger i ryggen av datteren, skriver Politiforum. Etter å ha gått et stykke bort fra ham, kom de berusede kvinnene tilbake og dyttet nok en gang til politibetjenten.
Naeem viste tjenestebeviset sitt på nytt og forberedte en pågripelse av datteren. Da kom moren og slo ham i hodet. Før han fikk reist seg igjen, fikk han også tre slag i hodet av datteren.
Med hjelp fra to vitner fikk Naeem kontroll over datteren og satt på henne håndjern.
Politimannen kontaktet kolleger for bistand, men før de kom til åstedet ble han sparket i ryggen av 25-åringen.

Frikjent for vold
De to kvinnene ble tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann, men datteren ble frifunnet fordi lekdommerne i Oslo tingrett, i motsetning til fagdommeren, mente at 25-åringen ikke hadde forstått at Naeem var politimann, og at han måtte regne med å møte motstand og ukvemsord i en slik situasjon. Dommen er anket til lagmannsretten.
– Den ene lekdommeren spurte meg: ”Følte du ekstra behov for å hjelpe de to utenlandske guttene, fordi du selv er det, forteller Naeem til Politiforum.
Selv om hver femte innbygger i Oslo har minoritetsbakgrunn møter den norskpakistanske polititjenestemannen likevel mange som er overrasket over at han kan jobbe i politiet.

– Må gå foran
– Jeg tror han har helt rett i at mange norske ikke er klar for minoriteter i politiet. Dessverre er det slik at mange her i landet har behov for å tråkke på andre.
Når de de vil heve seg over kommer i uniform, føler de en sterk frykt, samtidig som det bryter med verdensbildet de forsøker å skape for seg selv, sier André Dahl. Han mener mange ikke takler at personer de har fordommer mot lykkes.

– Hva kan gjøres?
– Vi må fortsette strategien med å få flere flerkulturelle inn i politiet. Flerkulturelle som er i politiet må gå foran. Det koster å være annerledes. De er tøffe, svarer stortingsrepresentanten.