Muhammed og avisenes opplag!

Mediene var raske med å omtale Vilks skulpturer av muslimenes profet som en randellhund, og så binde dette til forventende reaksjoner.

Bortsett fra et par fredelige demonstrasjoner i Sverige, og et par litt mer høylydte protester med sinte ”masser” på noen hundre pakistanere i Pakistan, har de voldsomme globale reaksjonene, som mediene har holdt av spalteplass til, uteblitt.

Men er det over med det? Nei, for mediene fortsetter å skrive om saken. Mediene fortsetter å sette følelser i sving. Det er som om enkelte redaksjoner tror at bare de omtaler saken mange ganger nok, så vil den forventende reaksjonen komme og avisene kan øke sitt opplag.

Det er ikke noe nytt at kunstnere og andre har laget ”kunst” som muslimer har oppfattet som en krenkelse av deres profet. For eksempel beskriver Dante Alighieri i sitt verdenskjente verk ”Den guddommelige komedien” hvordan han treffer Mohamed i ytterste delen av den åttende sirkelen i helvetet. Den verdenskjente kunstneren Picasso laget tegninger av muslimenes profet i helvete.
Picassos verk eksisterer enda, og Dantes verk finnes i beste velværende, og undervises i mange av de arabiske litteraturfakultetene (ikke nødvendigvis i den åttende sirkel, da).

Du ser ikke rasende muslimer brenne ned museum med verk av Picasso, eller kreve at Dantes komedie forbys. Den store majoriteten av muslimer er folk som ikke liker disse verkene, like lite som de likte de danske karikaturtegningene, og Vilks idiotiske randellhund. De aller fleste muslimer gjør ikke noe mer med dette annet enn at de ikke liker dem!

Muslimene må få lov til å uttrykke fredelig at de ikke liker det idiotiske valget de hele tiden utsettes for: Enten er du sivilisert og for ytringsfrihet og aksepterer at det er ytringsfrihet å massepublisere ”kunst” som latterliggjør eller håner din profet, eller så er du tilbakestående og mot ytringsfriheten.
Vel, jeg er for ytringsfrihet – jeg er faktisk helt avhengig av ytringsfriheten som journalist. Men jeg mener at krenkelse av det andre holder hellig ikke har noe med ytringsfriheten å gjøre.

Jeg og de fleste andre muslimer blir like sinte når krenkende Jesustegninger lages. Saken er bare det at slike Jesus tegninger forblir kunst i lukkede museum – de finner så å si aldri veien til avisenes forsider. De forblir kunst som folk velger om de skal se på, og ikke tvinges til å se på og lese om i mediene.
Vilks må gjerne få utfolde sin kunst på den måten han selv vil, men jeg skal verken tvinges til å se hans ”kunst” eller være en del av et puslespill som settes sammen, dels for å øke avisenes opplag, dels for å skape et verdensbilde av en sivilisasjonskrig mellom muslimer og den frie verden.

Det finnes faktisk mer enn en milliard muslimer i verden. Hvis noen tusener av disse tar til gatene, noen hundre som brenner flagg eller demonstrer innesperret i moskeene etter bønnen, er det urettferdig å beskrive dette som muslimenes reaksjoner. Det er direkte uetisk og løgnaktig å beskrive disses reaksjoner som ”muslimenes reaksjon”
Det blir på samme måte som å beskrive nordmennenes reaksjon på bakgrunn av en demonstrasjon av Blitzungdom, (med all respekt for dem), og beskrive denne som nordmennenes reaksjon. Blitzerne er en gruppe nordmenn som har egne meninger, og som har en ytringsform som ikke nødvendigvis passer de over fire millioner nordmennene som bor langs land og strand i landet vårt.