Forventet, men feilaktig kritikk

Riksadvokaten har merket seg den kritikk som fra enkelte hold er rettet mot avgjørelsen i Obiora-saken.
Statsadvokat Johan Kr. Øydegard ved Riksadvokatembetet.
Latest posts by Statsadvokat Johan Kr. Øydegard ved Riksadvokatembetet. (see all)

At avgjørelsen ville vekke reaksjoner var av flere grunner ikke uventet. Den interesse og det engasjement saken er blitt møtt med, var en av årsakene til at vi valgte å gi en lang og utfyllende begrunnelse for klagevedtaket og for at hele avgjørelsen med en gang ble gjort offentlig tilgjengelig på vår hjemmeside (www.riksadvokaten.no). Vi oppfordrer alle som har interesse for saken til å studere vedtaket i sin helhet.

Det er viktig å få presisert at det er det samme regelverk og de samme rettslige prinsipper som er benyttet for å avgjøre tiltalespørsmålet i Obiora-saken, som i alle andre straffesaker påtalemyndigheten avgjør.

En konsekvent håndhevelse av disse reglene og prinsippene er avgjørende i en rettsstat og har stor betydning nettopp for å sikre likhet for loven uavhengig av hvilke personer som måtte være involvert i den enkelte straffesak.

Av de regler som påtalemyndigheten er bundet av, følger at det ikke kan reises tiltale for å få prøvet en sak for retten, slik advokat Abid Q. Raja feilaktig har hevdet en rekke ganger.

Påtalemyndigheten må være overbevist om mistenktes straffeskyld. Er dette strenge beviskravet ikke oppfylt, skal saken henlegges. Det tillegges at det etter riksadvokatens syn ikke er noen tvil om at det samme tragiske hendelsesforløp like gjerne kunne ha funnet sted dersom det var en etnisk norsk person som skulle fjernes fra Østbyen Servicekontor.

Til slutt nevnes at riksadvokaten opplever å ha en god dialog med ulike organisasjoner o l som arbeider mot diskriminering og rasisme, herunder med OMOD, og at dette gode samarbeidet skal fortsette.