– Tendens til å være for “hvite”

Ali Esbati: Ny Kronikk- og debattredaktør i Klassekampen.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Fortell litt om din bakgrunn
Jeg er født i Iran, men flyttet sammen med min mor og bror til Sverige i 1986 som følge av krigen mellom Iran og Irak på 80-tallet. Faren min kom litt senere.
Jeg ble tidlig interessert i politikk, men er på ingen måte noen partibarn. Ingen av mine foreldre var politisk organisert, så det var noe nytt.

Hvorfor akkurat Klassekampen?
Jeg er økonom og har vært politisk rådgiver for Vänsterpartiet i Sverige. Det føltes interessant å prøve noe nytt. En annen ting er at avisen har samme grunnsyn som jeg, og mediesituasjonen er ikke så bra i Sverige akkurat nå. I Sverige er nesten alle dagsaviser borgerlige, hvor de ti største morgenaviser har borgerlige ledersider. Venstreorienterte dagsaviser finnes overhodet ikke.
Dette påvirker den offentlig debatten veldig mye fordi dagsorden settes av høyresiden. Det er spennende at medieklimaet her er litt annerledes, og dette gir også stor respekt for en avis som Klassekampen. Derfor synes jeg Klassekampen er et spennende avisprosjekt.

Hvilke kriterier ser du etter i debatten som skal publiseres?
Det er mange faktorer som må veies opp mot hverandre. Jeg prøver å finne en ny vinkel på en sak, noe som åpner for helt andre meninger, tanker og fortolkninger.
Det skal være en balanse mellom de tunge røstene og dem som har noe interessant å si uten nødvendigvis å ha en maktposisjon i samfunnet.

Hvordan er det å jobbe i Klassekampen?
De ulike seksjoner i redaksjonen arbeider sammen for å få ut avisen. Så det jeg gjør blir en del av en helhet, og det er moro og lærerikt.

Hva skal du bidra med videre i Klassekampen?
Det finnes mye man kan lære av både likheter og ulikheter mellom de nordiske landene. Man kan fordype sin forståelse av eget samfunn ved å gjøre sammenligner. Det er så mange bra debatter i Norge, men de har en tendens til å være litt for «hvite». Jeg håper å bidra med en del erfaringer og innlegg fra den svenske konteksten.

Hvordan er det å bo i Norge?
Det norske samfunnet er veldig likt det svenske, så det ble ikke noen store omstillinger, men det er alltid mye som er nytt i en ny jobb, og det er mye som skal ordnes når man flytter.

Anser du deg selv for å være iraner, svensk eller begge deler?
Jeg er begge deler. Jeg kommer alltid til å være født i Iran. Det er et faktum.Men samtidig er jeg svensk, fordi det er der jeg er oppvokst. Det er også en viktig del av ens identitet å ha kommet fra et land til et annet. Det er en erfaring og livssituasjon som man deler med andre innvandrere eller barn av innvandrere.

Tre ting du kan ikke være foruten
Internettilkobling er noe jeg absolutt må ha for å klare meg. I min jobb er jeg avhengig av å ha tilgang til omverden for å følge med på hva som skjer. En annen ting jeg kan nevne er aktivisme. Det å ha noe som skjer, som opptar en, og gjør at man engasjerer seg i en sak.
Til slutt kan jeg meddele at jeg er helt hektet på Kvikk Lunch! Snakk om å være integrert i det norske samfunnet! Den liker jeg, og trenger ikke nødvendigvis å spise den når jeg er på tur. Jeg tar den når og hvor som helst. Jeg er ikke så glad i turer i fjellet!