Imperialistiske undertoner i norsk hiphop

Rim R. Ghebremariam, PAWA Youth (Pan African Women’s Association)
Latest posts by Rim R. Ghebremariam, PAWA Youth (Pan African Women’s Association) (see all)

Den 20. april, var det en artikkel i avisen Dagbladet om den debuterende ”hip hop” artisten Name, som var på fotosession for en utgave av Kingsize. Dagbladet var der for å snakke med Name om hans suksess med den nye singelen ”Hand Me Down”.     Det var derimot ikke en photoshoot som var innenfor respektable grenser. (Der var Name i midten med to kvinner på begge sidene av han, totalt nakne, og han holdt de som om de skulle ha vært hans trofeer. Kvinnene var ikke lettkledde, og alle deres private deler var tydelig synlige.)

Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord, og det er helt riktig. Signaleffekten av bildet på forsiden av Dagbladet den 20. april var i hvert fall svært alvorlige og negative for mange unge og voksne norsk- afrikanere. Han minner om den ”hvite europeiske eventyreren” i ”I det svarteste afrika”, og finner ”primitive” afrikanske ”løvinner” som han har temmet, De er hans trofeer. Det kan minne om JULIUS CAESAR – HE CAME, HE SAW, HE CONQUERED. Den ene svarte kvinnen ligger nesten ”for hans føtter.” Klesvalget er også interessant her jamfør hva tidligere koloniherrer pleide å ha på seg. Sitatet legger verden for hans føtter kommer fra Bibelen. Bibelen var en av de streke hjelp midler under slaveriet.

«Han legger folkeslag under oss og folkeferd under våre føtter.» Salme 47:3,4

Det en klar imperialistisk undertone her. Om Kingsize ønsker å formidle denne stygge tanken eller ikke, spiller her ingen rolle. Det er de negative signalene mange norsk- afrikanere, og da spesielt norsk- afrikanske jenter får fra bildet, som er viktige. Vi har mer enn noen andre i dette landet fått merke en at de nigerianske prostituerte.                 Prostitusjonsstemplet har gått over fra de prostituerte til de som er helt vanlige borgere i Norge i dag. Unge jenter, og voksne norsk- afrikanske damer som er på vei hjem fra både jobb eller en kveld ute, forteller at de plages av både nordmenn, og andre menn som ønsker å ”kjøpe” dem, eller ønsker å vite om de er interessert i en ”omgang”. Dette er ikke et nytt fenomen,. Mange kan vitne om krenkende og upassende ”komplimenter” som ”sjokolade- kanin”, ” afrikansk villkatt”, og ”negresse”. Hvor lenge skal man som ung afrikansk kvinne bli plassert i den ”eksotiske”, ”sjeldne”, og ”spennende” båsen? Mange føler at de daglig lever i en utstillingsboks, som man ikke kommer ut av. Selv opplever jeg personlig dette. Modellene Kingsize vagte, var der frivillig og visste godt hva de gikk til. De er fult voksne kvinner med egne valg, og man må respektere dette. Bildet som er produktet av denne frie vilje, kommer derimot tilbake til oss som ikke har valgt å stille nakne på forsiden av et blad. Det er det som er problematikken i denne saken, er undertonen om hva som egentlig er erobret.

Et av de viktigste spørsmålene er da hvorfor man velger å fremme en type kunst som er krenkende og nedlatende. Dette bildet som Kingsize har valgt å fronte, og Dagbladet viste frem i sin forside den 20. april er med på å videre effektivisere og forsterke det stemplet som allerede har blitt en plage for norsk- afrikanske kvinner. De er ikke ene og alene med å skape negative assosiasjoner til svarte kvinner. Men hvorfor skal Kingsize hjelpe til med å undergrave norsk- afrikanske kvinner gjennom dette cover- bildet?

Under bildet så står tittelen: ”LIGGER VERDEN FOR HANS FØTTER?” Er det deres måte å si at afrikanske kvinner er underlagt industrien de representerer? Afrikanske kvinner distribueres aktivt gjennom mainstream- hip hopens objektifisering, og Kingsize tar nå aktivt selv del i denne forsterkinga av stemplet som afrikanske unge kvinner har i Norge i dag pga. den nigerianske prostitusjonsbølgen. Gjennom den nigerianske prostitusjonsbølgens effekt er hverdagen hard for ganske mange unge og voksne afrikanske kvinner i Norge.
Vi ønsker at Kingsize skal erkjenne sin påvirkning og erkjenne sitt ansvar ovenfor denne problematikken. Man ønsker en slutt på at afrikanske kvinner skal være synonymt med salg av sex. Dette kan ikke lenger dysses ned, og man må konfrontere dette problemet som nå også har blitt norsk. Man ønsker en slutt på objektivisering av kvinner,. Tittelen er ikke bare upassende til bildet, men hårreisende og krenkende.

Bildet gir frysninger, og man lurer på hvorfor Kingsize flere ganger har vist deres afrikanske modeller nakne, mens deres norske modeller for det meste er tildekket.

Er det kanskje ikke hip hop nok å ha helt nakne norske modeller?

Der er på tide at denne problematikken kommer på dagsorden, og at folk tar stilling til dette.

Den som tier samtykker.