Ansikt i fokus: Yacoub Cissé

Author Recent Posts Victoria Uwonkunda Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all) Flink til å bruke fastlegen - 09.02.2009 Innvandrere oftere til legevakten - 27.01.2009 Rørt over støtten - 10.12.2008 Nylig åpnet organisasjonen «Afrikanere i Norge» en utstilling på Norsk Folkemuseum. Hvordan ble dette til? Utstillingen ble til som et samarbeid mellom organisasjonen «Afrikanere i […]
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Nylig åpnet organisasjonen «Afrikanere i Norge» en utstilling på Norsk Folkemuseum. Hvordan ble dette til?
Utstillingen ble til som et samarbeid mellom organisasjonen «Afrikanere i Norge» og Norsk Folkemuseum med økonomisk støtte fra Norsk Kulturråd. Utstillingen som varer fram til august presenterer bare en liten brøkdel av det materiale organisasjonen har. Derfor arbeides med en katalog som vil komme ut i løpet av utstillingsperioden. Vi håper også at flere gjennom utstillingen vil få kjennskap til vårt arbeid, og ønske å bidra eller gjøre oss oppmerksom på nytt materiale.

Hvorfor begynte du med det prosjektet?
For 12 år siden startet jeg prosjektet «Afrikanere i Norge» som nå har blitt en organisasjon. Formålet har hele tiden vært å samle dokumentasjon, tekst og bilder om afrikanere i Norge i historisk tid. Det er lite kjent for de fleste at det faktisk har vært en god del afrikanere i Norge før innvandringen begynte for alvor på 1960-tallet. Ved innsamling, informasjon og publisering av våre funn ønsker vi å nyansere norsk historieskriving til glede både for nordmenn flest og ikke minst for de nye generasjoner i Norge med afrikansk familiebakgrunn.

Noe du jobber med for tiden?
Jeg skal ikke rope ut alle de planene jeg har, fordi jeg har opplevd at folk stjeler
ideer. Faktisk har det skjedd mange ganger i de senere årene. For tolv år siden
var det ingen som drev med denne type forskning. I dag finnes det
mange som forsøker å drive med afrikansk historie, men samarbeid er ikke alltid like lett å få til.

Hva gjør du i dag?
Ved siden av studier og arbeidet med organisasjonen har jeg en deltidsjobb. Noe av det som opptar meg mest for tiden er den videre skjebnen til «Afrikanere i Norge». Håpet er at vi får statstilskudd til å fortsette dette arbeidet, og at vi klarer å etablere oss skikkelig. Det er så klart tungt å drive dette ved siden av jobber og studier. Vi har samlet masse arkivmateriale og opparbeidet oss et stort kontaktfelt i disse årene.
Det trengs snart en synlig støtte. I andre land tror jeg vi allerede hadde fått skikkelig økonomisk drahjelp.

Fortell om noe du har lært ved den norske kulturen etter alle årene du har vært her. Jeg skal ikke si at jeg kjenner den norske kulturen ut og inn. En ting jeg kan si er at dette landet er vakkert. Det finnes mange spennende mennesker og dessuten har jeg lært mye.

Hvilke framtidsplaner har du?
Å vise arbeidet i utlandet for det er stor interesse for dette ute. Dessuten vil jeg tørre å påstå at dette kan være blant de viktige prosjektene i mangfoldsåret, ja for kulturlivet i Norge, som bør få forsette i framtiden. Derfor er det en del av mine framtidsplaner å bidra til at arbeidet til «Afrikanere i Norge» går videre. Edvard Munch var mer åpen da han traff artisten Abdul Karim fra Tanzania enn mange av dagens kulturarbeidere og museumsarbeidere. Resultatet av dette møtet ble hele seks malerier. Ett av disse kan man se under utstillingen på Norsk Folkemuseum.

Fakta

-Navn: Yacoub Cissé.
-Opprinnelig fra Elfenbeinskysten og er 35 år gammel.
-I Norge i over 17 år.
-Har studert prosjektledelse og Business Communication.
-Blant annet vært salgssjef og teamleder for www.care.no.
-For tiden leder for organisasjonen, «Afrikanere i Norge».