Flerkulturelle datanerder velkomne til Norge

Norsk datanæring vil lokke med lavere skatter for å skaffe seg flere utenlandske dataeksperter.

Regjeringens forslag som åpner for økt arbeidsinnvandring fra land utenfor EU er godt nytt for norsk IKT-bransje. Nå skal det bli opp til bedriftene selv å stå for arbeidsinnvandringen, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Konsekvensen kan bli flere indiske, arabiske og kinesiske fjes i norske datafirmaer. Generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoff, er svært fornøyd med det nye lovforslaget som vil tillate for flere “ekspertinnvandrere” og avlaste bransjen for et problem man har slitt med i lengre tid: nemlig ekspertisemangel.

– Jeg ville kalle dette for en slags “lobbyseier” for oss. IKT-Norge har i to år jobbet aktivt for å få endret reglene for ekspertinnvandring siden det ofte har tatt flere måneder å få inn sårt tiltrengt arbeidskraft fra utenfor EØS-området, sier han til NTB.

Ønsker skatteamnesti
IKT-Norge er imidlertid skuffet over at regjeringen ikke går enda lenger for å tiltrekke seg ekspertarbeidskraften, ved for eksempel å åpne for et skatteamnesti for de utenlandske ekspertene, slik man har i Danmark. Her kan man slippe å betale mer enn 25 prosent i løpet av de første tre årene.

Hoff mener Norge har blitt en taper når det gjelder å tiltrekke seg innvandrere med kompetanse

–  Kunnskapsmedarbeidere i vår næring som vi er på jakt etter kan i dag velge og vrake i jobber over hele den vestlige verden, påpeker Hoff overfor NTB.