Uigurer truer med OL-boikott

Kinas største muslimske minoritet, uigurer, truer med å boikotte sommerens OL i Beijing, skriver det tyskbaserte East Turkistan Information Center på sine hjemmesider uygur.org.

Kina

Uigurer ble innlemmet i Folkerepublikken Kina i 1949. Flere organisasjoner beskriver kinesernes politikk i provinsen som brutal og preget av intoleranse overfor uigurers særkrav på religiøs og regional autonomi i forhold til internasjonale vedtatte konvensjoner som Kina har forpliktet seg til.
Særlig etter 11. september har situasjonen forverret seg. Flere Uigur-organisasjoner har både fra Kinas og Vestens side blitt utpekt som potensielle terrorbevegelser.
– Vi ønsker å boikotte Kina og OL fordi landet ikke holder hva de lover og fortsetter undertrykkingen av vårt folk. Vi blir fortsatt arrestert, torturert og henrettet, og det er på tide at det internasjonale samfunn innser hva som skjer i Øst-Turkestan, sier Abdujelil Karakash, talsmann for senteret, til uygur.org.

Jamaica

Fortsatt håpløst for homofile

26-år gamle ”Dave” fikk nylig oppholdstillatelse i Storbritannia på humanitært grunnlag. I hjembyen Kingston har han blitt banket opp utallige ganger, fengslet og måttet gå til sykehus blødende fordi ingen taxisjåfør ville plukke ham opp. Årsaken: han er homofil.
– Når jeg ble fengslet ble jeg satt i en celle sammen med 15 fanger. Like etter fikk de vite at jeg var homofil og jeg fikk mitt livs verste juling, sier han til Guardian Unlimited. Han mistet hørselen i det ene øret som følge av mishandlingen.
Hans historie er på ingen som helst måte unik. På Jamaica kan seksuelle forhold mellom menn straffes med opptil 15 års fengsel og straffearbeid. Ifølge Guardian Unlimited gjenspeiler lovene holdningene i samfunnet generelt. Homofobi er ikke bare tolerert, men også godtatt som regjerende samfunnsnorm, i alt fra høytstående politikeres taler til reggaeartisters tekster som henviser til å banke opp alle ”batty boys”. For mange blir eksil eneste utvei.

Spania

Øst-europeere hjelper til i jordbruket

Rundt 4000 gjestearbeidere, flesteparten rumenere og bulgarere, vil ifølge landets arbeidsmyndigheter hjelpe til under sommerens jordbruksproduksjon. På nasjonal basis jobber 12 000 personer i næringen i løpet av samme periode.
Gjestearbeiderne skal oppholde seg i Spania midlertidig, og har egne kontrakter ordnet på forhånd gjennom arbeids- og handelsavtalene landet har med EUs to nye medlemsland på Balkan.
– Vi har klart å få veldig mange hit til Spania, uten at det går utover deres egne eller andre spanske bønders arbeids- og sosiale forhold. Vi har jo mangel på folk ellers, så jeg regner med like lønninger og sosiale goder for alle arbeidstagere, sier Juan José Rubio, talsmann for de regionale myndighetene i Aragon-provinsen til nettstedet rumanos.com.es