Opptøyer under valg

Etter flere opptøyer i de albanskdominerte provinsene måtte parlamentsvalget i landet avlyses, skriver BBC World Service. I landsbyen Aracinovo ble flere skadet og én person mistet livet etter kamper mellom politi og væpnede gjenger.

Albania/Makedonia

Europakommisjonen har uttrykt sterkt skepsis til valgprosedyrene. Rapporter om valgjuks, vold og trakassering i stemmelokalene har ført til at blant annet EUs høye representant for felles utenriks- og sikkerhetspolitikk, Javier Solana, krever omtelling i valgdistriktene hvor volden har herjet verst.
EU-parlamentariker Dennis McShane, som var valgobservatør i Makedonia, kalte volden for ”et angrep på demokratiet som er uakseptabelt i dagens Europa”.
– Ingen regjering kan dannes etter et såpass dårlig gjennomført valg, uttalte han til BBC World Service.
Statsminister Nikola Grujevskis sentrum-høyre koalisjon vant med 31%. Opposisjons-kandidaten Radmila Sekerinska sosialdemokratiske parti måtte nøye seg med mellom ti og elleve prosent.

Vest-Sahara

Frigjøringsbevegelse anklages for ”skrekkleire”

Vest-sahariske flyktninger som holder til i flyktningeleirer i Algerie sponset av frigjøringsbevegelsen Polisario forteller om skrekkelige forhold, ifølge New York Times.
28-år gamle Said Abderahman, som flyktet tilbake til det marokkanskokkuperte Vest-Sahara anklager Polisario for korrupsjon, frihetsberøvelse og maktmisbruk.
– Vi ble nærmest holdt som fanger, og den såkalte nødhjelpen kom ofte ikke i det hele tatt. Polisario oppfører seg som reneste mafiaen, forteller han.
Internasjonal representant for Polisario Front, Said Mouloud ble også intervjuet av avisen. Han sier Abderahman og hans likesinnede er ”kjøpt og betalt av Marokko, klare til å desinformere verdenspressen om det som virkelig pågår”, og avviser beskyldningene på det sterkeste.


Kina

Får diasporahjelp etterjordskjelvet

Kinesiske innvandrere i land som Uruguay, Venezuela og Filippinene har gitt over to millioner amerikanske dollar til ofrene for jordskjelvet i mai, skriver nyhetsbyrået Xinhua News Service. Over 60 000 mennesker fryktes omkommet etter naturkatastrofen som rammet Sichuanprovinsen, Skjelvet målte på sitt verste mellom 8,0 og 8,3 på Richterskalaen.
Ifølge Xinhua har pågangen fra etniske kinesere i disse tre landene vært stor, i tillegg til bidrag gjennom ambassadene, handelskamre og via andre kanaler. Blant annet har businessmagnaten og eieren av Phillippine Airlines, Lucio Tan, som selv er kinesiskfødt, bidratt med gratisfly til humanitære oppdrag i de verst utsatte områdene