– Fritt Ord mer assimilasjonistiske

Klar forskjell mellom priser som utdeles av “norske” og innvandrerdrevne institusjoner, mener kulturforsker.

Utrop.no har sett nærmere på forskjellige prisutdelinger for og blant innvandrere i Norge, og har oppdaget at minoritetsorganisasjonene ser ut til å foretrekke brobyggere, mens kontroversielle refsere løftes fram av “de norske”.

Nettmagasinet X-plosiv.no delte ut X-plosiv-prisen for første gang i fjor til NRK-kjendisen Noman Mubashir for sin “brobyggerinnsats”, mens leder i Stiftelsen Horisont, Khalid Salimi, fikk hedersprisen. I år var det Hadia Tajik som ble kåret til årets pakistaner, mens hedersprisen gikk til Aslam Ahsan.

I kontrast til dette har Stiftelsen Fritt Ord delt ut sin pris til kontroversielle innvandrerpersonligheter som Shabana Rehman. Samtidig har Kultur- og Kirkedepartementet ga statsstipend til den norsk-irakiske forfatteren og flyktningen Walid-al-Kubaisi.

Forskningsleder i CULCOM (Kulturell kompleksitet), Thomas Hylland Eriksen sier til Utrop.no at det ikke er så lett å si hva forskjellen skyldes, så lenge han ikke kjenner juryenes arbeid i detalj. Likevel er han enig i at det er en påfallende kontrast.

– Kanskje kan det ha noe å gjøre med at Fritt Ords jury består av hvite norske mennesker, mens de andre du nevner har større innslag av innvandrere. Ut fra Fritt Ords prisutdelinger å dømme, har de et mer assimilasjonistisk syn, sier han til Utrop.