Pakipunkere provoserer

The Kominas er et taqwacore punkband fra Brooklyns undergrunnsverden. De fem amerikansk- pakistanske guttene har skapt oppmerksomhet med sine kontroversielle tekster, og kastet seg fryktløst inn i debatten om islam og homofili.

De unge musikerne har flittig brukt sin kunstneriske frihet til å fremme kritikk av konservative muslimske tolkninger og Vestens politikk. Guttene har et liberalt syn på ytringsfrihet, som de selv mener er viktig for den unge generasjon muslimer som befinner seg rundt om i verden. I et intervju på radiostasjonen Voice of America ( VOA ), sier guttene at de ikke skriver tekstene sine for å promotere en spesifikk ideologi eller religion.

– Vi prøver verken å fremme eller provosere islam. Men vi stiller spørsmål ved religion. Jeg vokste opp i en forstad i Massachusetts, ogbetraktet meg selv på lik linje som andre hvite mennesker. Jeg var egentlig ikke bevisst noe annet før etter 9/11. Da for første gang følte jeg denne andre identiteten min på meg, og plutselig måtte jeg begynne å forklare og forsvare meg, sier gitaristen Shahjehan Khan under intervjuet.

Gruppen sier de prøver å lage musikk som appellerer til første generasjons amerikanske muslimer.

– Da jeg var liten var det ingen spesifikk musikk å forholde seg til. Jeg vokste opp med punk, rap, amerikansk pop og pakistansk musikk. Alle disse er så langt unna hverandre og helt usammenhengende fra hva som faktisk foregår i verden. Vi er en ny generasjon, sier vokalisten i bandet Basim Usmani.

Deres første sang handlet om den persiske veredenskjente poeten Rumi, og sangen fikk tittelen “Rumi was a homo ( But Wahhaj is a Fag)”. Dette vekket selvfølgelig mye oppmerksomhet i mange muslimske land, og på grunn av den store ærekrenkelsen påførte mange land, ble singelen aldri sluppet på CD, men er å se på Youtube.com og Myspace.com.

Singelen var ment som en respons til den konservative imamen Siraj Wahhaj som er aktiv i amerikanske debatt programmer. Wahhaj har tidligere kommentert sin avsky til homofili grovt på amerikansk TV, og guttene ville svare tilbake med låta “Rumi was a homo ( But Wahhaj is a Fag)” som en protest mot homofobi. Deres neste sjokkerende oppfølger fikk navnet “Sharia law in the U.S.A”. Desi-punkbandet slapp sitt første album i mars i år, med tittelen “Wild nights in Guantanamo Bay”. Albumet er ikke lagt ut for salg i Norge, men kan kjøpes på nett, for eksempel på den amerikanske nettsiden

CD Baby.

Taqwacore

Taqwa er et arabisk ord og betyr “gudfryktig”.

Taqwacore er en genre innen punkmusikken som beveger seg inn på islam og muslimsk kultur.

Musikkstilen er utviklet fra Michael Muhammed Knights novel The Taqwacores.

De første bandene i verden som benytter seg av denne musikksjangeren er The Kominas, Diacritical, Secret Trial Five og Al-Thawra.

Poeten Rumi

Rumi var en persisk poet, islamisk jurist og teolog som levde fra år 1207 – 1273.

Rumi er et kallenavn som betyr “romeneren”. Navnet fikk han fordi han bodde mesteparten av livet i Rum, som i dag heter Anatalya og befinner seg i Tyrkia.

Hans fulle navn var Mawalana Jalal-ad-Din Muhammad Balkhi, også kjent som Mevlana i noen land.

Hans poesi preger litteraturen til mange land i hele verden, og har blitt oversatt til mange språk.

BBC News beskriver han som den mest populære poeten i Amerika.