Mazyar Keshvari – født politiker

Mazyar Keshvari (27) ble nylig nestleder i Frps bystyregruppe i Oslo. Han er dermed den første toppolitikeren i Fremskrittspartiet med minoritetsbakgrunn. I tillegg er han yngstemann på Rådhuset.

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli politiker. Politikk er noe som berører alt og alle hele døgnet, sier Mazyar Keshvari, som er nestleder i miljø- og samferdselskomiteen.

Keshvari er ikke den første i familien sin som engasjerer seg politisk. Hans bestefar jobbet for sjahen i Iran. Da regimet i 1979 ble styrtet av revolusjonære islamister måtte familien rømme landet og forlate alt. Familien til Mazyar Keshvari kom til Norge i håp om en bedre fremtid.

Asylbåt

– Vi ble innlosjert på en asylbåt, ved navn Alexis, i Drammen. Det var ingen hyggelig opplevelse å bo på det helt spesielle flyktningmottaket. Mange av dem som bodde der, var slitne og triste. Som foreldrene mine var de sterkt preget av å ha reist fra hele livet sitt, forteller Keshvari.

Men familien hans var heldig og etter seks måneder fikk de oppholdstillatelse og kunne flytte til Oslo. Mindre enn ett år senere hadde foreldrene kommet seg ut i jobb.

Interessen for politikk har den unge fremskrittspartipolitikeren båret på lenge. – Som politisk flyktning er det kanskje naturlig at politikk er blitt en av mine fremste interesser. Jeg har selv følt på kroppen hvilke skader feilslått politikk kan påføre et samfunn, sier han.

– Hvorfor akkurat Frp?

– Mitt engasjement i Fremskrittspartiet er historisk begrunnet. Se på Tyskland etter andre verdenskrig. Landet ble delt. I øst ble folk rammet av sult, det var grunnleggende dårlig velferd, dårlig helsetilbud, skolesystem og svært liten frihet for individet. I Vest-Tyskland hadde man derimot fremragende utdanning, helsevesen og ikke minst personlig frihet. I en nasjon der folk er sultne og ufrie vil man ikke kunne skape noe som helst. Frp står for enkeltindividets frihet, forklarer Keshvari.

– Hvem er du?

– Jeg vil si at jeg er meg selv, til tross for mine ulike roller i livet. Jeg er en sønn, en mann, en bror og en politiker. Jeg har stort fokus på min politiske rolle. Alle har ulike roller i livet, men jeg er overbevist om at de som kjenner meg, alltid vil se på meg som den samme og kjenne meg som den jeg er, uansett om jeg snakker på tv eller sitter hjemme i min egen stue.

– Er det vanskelig å være minoritet i Frp?

– Det er ingen forskjell på å være innvandrer i Frp og andre steder. Alle som deler den samme ideologien er velkomne om bord. Hans nye jobb er hektisk, og det er mye nytt å sette seg inn i. – Men det går faktisk veldig bra, sier Keshvari med et smil. Jeg har lært mye nytt, og jeg trives veldig godt. Når man er et politisk vesen, er ingenting bedre enn å kunne jobbe dag og natt med politikk.

– Hvem vinner valget i USA?

– Jeg håper John McCain vinner valget i USA, republikanerne er de som står meg politisk nærmest. Jeg har fått med meg at Barack Obama vil ha forandringer, men til hva eller hvordan er det ingen som vet. Som leder i en krevende tid, i en vanskelig verden med mye utfordringer, er det fint å ha en med bredere og mer erfaring til å styre.

Om Mazyar

Navn: Mazyar Keshvari

Alder: 27 år

Bosted: Ellingsrudåsen i Oslo

Religion: Er et personlig anliggende

Favorittmat: Jooje Kebab (safranmarinert kylling på persisk vis)

Dårlige sider: Streng, overengasjert og sta.

Gode sider: Målbevisst, snill, omtenksom, liberal – liberalisme er ikke bare politikk for meg, men også en livsstil.