Dobbelt press for Hadia og Abid

Sensommerens mediedekning av en mulig framtidig mangel på representanter med minoritetsbakgrunn på Stortinget kan ha fått partiene til å tenke seg godt om.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

For en stund siden måtte Ap i all hast finne en erstatter til Saera Khan som dessverre måtte trekke seg etter avsløringer om hennes uvanlig høye mobilbruk på stortingets regning. Ap la ikke skjul på at de kunne tenke seg en kvinne – gjerne en med minoritetsbakgrunn – høyt på Oslo-lista, og på en-to-tre hadde nominasjonskomiteen funnet en verdig kandidat.

Oslo Ap satte Hadia Tajik på sjette plass. Hun er en utrolig dyktig dame. Arbeidet hennes så langt taler for seg, og det er ingen tvil om at hun kan klare jobben som en stortingsrepresentant. Hun har jo jobbet for selveste statsministeren, så skulle hun komme på Tinget, har jeg all tro på at hun klarer det også.

På den andre siden av hovedskillet i norsk politikk sitter nok en politiker med minoritetsbakgrunn. Abid Q. Raja har ikke lagt skjul på at han ønsker seg inn på Løvebakken ved neste valg. Og voilà, Raja har fått andreplass på Akershus Venstres liste.

Jeg kjenner ingen av disse politikerne personlig, men jeg er sikker på at de klarer jobben og alt ansvar som følger med helt utmerket.Men det hindrer meg ikke å lure på om plasseringene i deres respektive partier har noe med beskyldninger partiene har fått om et blenda-hvitt storting ved neste periode.

Blir Raja og Tajik brukt som minoritets alibier av sine partier? Vil de være et slags symbol på at partiene ikke er like blenda-hvite i praksis som i tankene? Jeg tror ikke Venstre og Ap holder på å begå samme tabbe som jeg mener Stoltenberg begikk da han satt Manuela som statsråd uten noe direkte politiske kvalifikasjoner. Som sagt er disse to strålende politikere, men å bruke politikere med minoritetsbakgrunn bare for å utfylle en rolle er farlig.

Jeg er av den oppfatning at skylda for mangelen på synlige personer med minoritetsbakgrunn i norsk politikk ikke bare skal legges på partiene. Innvandrere selv må ta ansvar hvis de vil bli inkludert i politikken. De må tørre å stå fram hvis de vil endre dagens tilstand, og det gjøres ikke ved å sitte og håpe at noen andre skal ta regi og tale for deg. Det er viktig at velgerne vet hvem du er og hva du står for. Ved å være mer synlig og ved å ta de sakene som kanskje ikke er populære blant massene kan politikerne med minoritetsbakgrunn som allerede finnes på høyere nivå sette et godt eksempel og bane veien. Det er ved å følge sin overbevisning at man skiller seg ut, ikke ved å etterligne hva andre sier og gjør.

Ved å være aktive og tilstede, tror jeg at personer som Hadia og Abid er med på å endre og skape et annet bilde av politikere med minoritetsbakgrunn. De er synlige, og det gjenstår å se om de kommer seg på tinget og hvordan de presterer. Skal de høste anerkjennelse både i innvandrermiljøer og etniske norske miljøer, så må de jobbe dobbelt. Slik er det bare, men jeg tror de selv er klar over dette.

Lykke til.