På tide å se personen bak fargen?

Helt fra begynnelsen var det mye tvil om denne karen med det rare navnet kunne vinne primærvalget og slå en Clinton i det amerikanske valget. Da det var klart at han hadde klart det første steget, begynte jeg å håpe og drømme.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Drømmen er at nå kommer kanskje flere til å ta seg tid til å se meg og ikke undervurdere meg på grunn av min hudfarge.

«Jeg har en drøm om en dag hvor mine fire små barn skal få leve i et land hvor de ikke blir dømt etter sin hudfarge, men etter innholdet i hvem de var.» Dette sa Martin Luther King jr i sin velkjente tale «I have a dream».

40 år etter drapet på Dr King har amerikanerne bevist at hudfargen ikke skal være et hinder, og satset heller på substansen i den personen de trodde på. Barack Obama er et levende bevis på at drømmer kan bli oppfylt. Man trenger ikke å være amerikaner eller bosatt der for å forstå hvilken betydning denne dagen har for mange. Politikk til side, denne dagen er for meg en gledens dag. Denne dagen gir meg håp og presser meg til å kjempe videre for å realisere mine drømmer om å bli noe. Jeg har alltid vist at jeg kan nå langt, bare jeg jobber hardt og står på, men noe har alltid stått i veien. Gang på gang har hudfargen min kommet i veien, men denne gangen kan jeg heve hodet og ikke frykte fargen jeg er blitt tildelt.

Med denne seieren viser Obama at det er mulig for lille fargete meg å nå langt. Integritet, hardt arbeid og anstendighet kan ta deg ganske langt, og det er hva denne presidentkampen har vist og lært meg. Jeg er klar over at kampen mot undertrykkelse og diskriminering ikke er over, men så vidt begynt, men for et sted å begynne! Er det rart at dette gir meg håp om at jeg kan nå langt?

Men samtidig er jeg en realist som er klar over at dette kanskje ikke kommer til å endre noe som helst for mange minoriteter. Som sagt, hardt arbeid og anstendighet er nødvendig fordi seieren til Obama alene ikke kan dra hele lasset.

Jeg vet at Obamas seier ikke kommer til å endre menneskers oppfatning av meg ved første øyekast, men for meg beviser seieren to ting.

En: Den viser noe jeg alltid har visst, nemlig at mulighetene er der ute, så lenge du er villig til å lete, og tørre å satse.

To: Den kanskje viktigste delen av valget av Obama er utfordringen det gir til mange mennesker om å se hva som ligger bak hudfargen. Denne fargen betyr ikke mer enn hva den er, nemlig en farge. Jeg, som andre, er mer enn en farge. Jeg nekter å la en farge definere hvem jeg er og hvem jeg ønsker å bli og hvor langt jeg vil nå.

Dette er noe mange av mine bekjente, venner og familiemedlemmer er enige med meg om. Nå er det mulig for oss å stå oppreist, håpe og drømme, fordi nå vet vi at ”Jo, vi kan!”