Barnevernet skal ivareta barna – uansett bakgrunn

Author Recent Posts Anniken Huitfeldt, Barne- og likestillingsminister Latest posts by Anniken Huitfeldt, Barne- og likestillingsminister (see all) Barnevernet skal ivareta barna – uansett bakgrunn - 13.11.2008 I Utrop 30. oktober kommenterer Gul Majid Khan uttalelser jeg kom med i VG 29. september om å beskytte innvandrerbarn. Khan gir uttrykk for at barnevernet i Norge […]
Anniken Huitfeldt, Barne- og likestillingsminister
Latest posts by Anniken Huitfeldt, Barne- og likestillingsminister (see all)

I Utrop 30. oktober kommenterer Gul Majid Khan uttalelser jeg kom med i VG 29. september om å beskytte innvandrerbarn. Khan gir uttrykk for at barnevernet i Norge opptrer brutalt ovenfor foreldre med innvandrerbakgrunn.

Jeg er opptatt av denne problemstillingen. Det er derfor jeg blant annet har tatt initiativ til å øke kompetansen i barnevernet i forhold til familier med en annen kulturell bakgrunn enn den tradisjonelt norske. Samtidig må vi ikke bli så engstelige at vi unnlater å varsle vår bekymring for et barn i en familie med innvandrerbakgrunn, mens vi ville varslet om et barn i en etnisk norsk familie på et liknende grunnlag.

En ny generasjon ungdom med minoritetsbakgrunn har et annet utgangspunkt enn det vi er vant til. De forteller også andre historier, blant annet i flere undersøkelser om opplevelser av vold i hjemmet. Det finnes flere forklaringer på dette, men vi kan likevel ikke godta voldsbruk mot barn.

I slike saker har barn og foreldre motsetningsfylte interesser. Barnevernet skal ivareta barna. Dette gjelder uavhengig av hvilket land barn eller foreldre er født i. Generelt sett mener jeg barnevernet må få bedre kompetanse i saker der innvandrerfamilier er involvert. Vi har derfor i 2008 blant annet startet en videreutdanning om barnevern i et minoritetsperspektiv ved fire høyskoler.