Folkebibliotek for mangfold

Biblioteker er møteplasser. I et moderne og mangfoldig samfunn der vi mer enn noen gang trenger steder der mennesker kan møtes, kan gode biblioteker også være en drivkraft for integrering av minoriteter i det norske samfunnet.
May Hansen, SVs medlem av Stortingets familie- og kulturkomite.
Latest posts by May Hansen, SVs medlem av Stortingets familie- og kulturkomite. (see all)

Den norske innvandrerbefolkningen består av mennesker fra 213 land og selvstyrte regioner. De er kommet hit som flyktninger eller som arbeidsinnvandrere, for å ta utdanning eller for å forenes med familien sin. Biblioteket har en viktig rolle når det gjelder å inkludere alle disse menneskene med forskjellig bakgrunn i det norske samfunnet.

Journalisten og forfatteren Mustafa Can, som er kurdisk innvandrer i Sverige skriver i den selvbiografiske boken ”Tett inntil dagene”: “Biblioteket var ikke bare vegger med bøker i pyntlige rekker, det var et univers og et mangfold av horisonter som ut på reise, hinsides drabantbyens snevre grenser. – Jeg eide verden ved å ha adgang til biblioteket.”

Jeg synes dette er et vakkert bilde på hvor viktige bibliotekene er når det gjelder integrering.

Biblioteket er et sted der nyankomne kan skaffe seg kunnskaper om det norske samfunnet. Gjennom sitt tilbud av informasjon, medier og kulturaktiviteter kan bibliotekene gi mennesker med en annen kulturbakgrunn muligheter til både å beholde og utvikle sitt eget språk, samtidig som biblioteket er en kilde til kunnskap om det norske samfunnet. Gjennom ulike tiltak som leksehjelp i biblioteket, lesestimulering og tilgang på Internett vil biblioteket kunne legge til rette for opplæring i norsk språk og kultur.

Biblioteket er også en plass der vi som er etnisk norske får muligheten til å skaffe oss innsikt og kunnskap om andre kulturer, noe som fører til økt forståelse og respekt for det som i utgangspunktet er fremmed for oss. På den måten kan bibliotekene være et fundament for økt forståelse mellom mennesker med ulik bakgrunn.

Den rødgrønne regjeringen legger snart fram sin stortingsmelding om bibliotek. Der skal veien framover for folkebibliotekene presenteres. Da blir det viktig å styrke bibliotekene som kulturelle møteplasser som kan bidra til inkludering av nye mennesker i det norske samfunnet.