Arbeiderpartiet svekker arbeiderrettigheter

Torsdag 23. april  vedtok Stortinget å innlemme Tjenestedirektivet i EØS-avtalen. Bare Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet stemte mot. Resultatet ble 86 stemmer for, og 14 stemmer mot.  Tjenestedirektivet er et direktiv som kommer fra EU og omhandler tjenestesektoren. Det være seg renhold, restaurant, bygg eller noe annet, og utgjør omtrent 70 prosent av økonomien i EU. Med tjenestedirektivet […]

Torsdag 23. april  vedtok Stortinget å innlemme Tjenestedirektivet i EØS-avtalen. Bare Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet stemte mot. Resultatet ble 86 stemmer for, og 14 stemmer mot.  

Tjenestedirektivet er et direktiv som kommer fra EU og omhandler tjenestesektoren. Det være seg renhold, restaurant, bygg eller noe annet, og utgjør omtrent 70 prosent av økonomien i EU. Med tjenestedirektivet ønsker EU å regulere hvem som får etablere bedrift i Norge, hvordan nasjonale myndigheter fører kontroll med arbeidslivet, og fagbevegelsens mulighet til innflytelse.

Sykepenger, oppsigelsesvern, streikerett, rett på ferie og avspasering. Dette er rettigheter som arbeidere i Norge har kjempet fram gjennom mange år, og som nå står i fare for å forsvinne med tjenestedirektivet.  

Tidligere i år sa statsminister Jens Stoltenberg at han har fått garantier fra EU, og dermed vil ikke sosial dumping bli et problem. Leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, sa senere at disse garantiene hadde Stoltenberg fått av leder i EU-kommisjonen i enerom. Senere har EU sagt at de gir ingen garantier, noe som helt klart stiller Stoltenberg i litt dårlig lys. Men man husker vel ikke slikt, nå er det Røkke som er den store stygge ulven, ikke Jens Stoltenberg. Derfor denne lille påminnelsen.  

Sykepenger, oppsigelsesvern, streikerett, rett på ferie og avspasering. Dette er rettigheter som nå står i fare for å forsvinne.

LO stilte noen krav til regjeringen. At norsk arbeidsrett sikres. At tiltak mot sosial dumping kan videreføres og at offentlige tjenester skal være trygge. Disse kravene kan ingen garantere for. Ikke Stoltenberg, ikke EU, ingen. Når Jens Stoltenberg sa at han hadde fått garantier fra EU så var det tydeligvis løgn. Om han ikke løy så snakka i hvert fall ikke sant.

Nå har tjenestedirektivet blitt presset igjennom i Stortinget av Arbeiderpartiet, med hjelp fra opposisjonen. LO har ikke blitt hørt, og en kan kanskje gå så langt som å si at LO har blitt ført bak lyset. 11. mai starter LO-kongressen. Der vil LO-forbundene samles, og der vil de nok diskutere tjenestedirektivet.  

Arbeiderpartiet har satt arbeidernes rettigheter i fare. Det er et arbeiderparti bare i navnet. En kan lure på hvordan dette vil virke på arbeiderpartiets oppslutning i valget til høsten. En logisk antagelse vil være at de vil gjøre det dårlig. Men politikk er ikke logisk.