Verdenskjent kunstner lever uforstyrret i Norge

Bak den slanke kroppen gjemmer det seg en sjeldent kunstnerisk personlighet. Selv om hun ikke vil snakke om sitt privatliv, fører Annie Anawana Haloba oss sakte inn i sin egen verden – kunstens verden. 

– Kunsten er min identitet. Mitt privatliv kommer alltid på andre plass, sier kunstneren.

Vi møtes ved atelieret som hun deler med en vennine. 

I Norge er Annie Anawana Haloba kanskje ikke så kjent som kunstner. Men ute i verden er hun meget anerkjent innenfor moderne kunst. Hun sier selv at det ikke er en hindring ikke å være så kjent i Norge.

Zambia er et meget konservativt land der bare de eldre kunstnerne løftes frem.

For tiden er hun aktuell som Norges representant på den store utstillingen «the 53rd International Art Exhibition La Biennale di Venezia».

Leder for utstillingen – Daniel Birnbaum – inviterte Annie Anawana Haloba personlig for at hun skulle få vise frem et av sine siste verk: The Greater G8 (GG8) AD MARKET.

Faktisk er Annie Anawana Haloba blant de nitti mest kjente kunstnerne i verden i selskap med blant andre John Baldessari, Thomas Bayrle, Yoko Ono, Cerith Wyn Evans og Hector Zamora.

Født i Zambia

Annie Anawana Haloba er født i Zambia i en stor familie med ni barn: fire gutter og fem jenter. Annie er yngst i søskenflokken.

Da hun gikk på videregående bestemte hun seg for å studere skulptur.

– Jeg har alltid hatt lett for tegning og drama, sier hun.

Til tross for at hun fikk et stipend for å videreutvikle kunsten sin, innså Anawana at i Zambia ville hun ikke ha mange muligheter til å vise frem sin kunst.

– Zambia er et meget konservativt land der bare de eldre kunstnerne løftes frem, mens de unge blir betraktet med skepsis, sier hun.

Haloba fullførte eksamen i Fine Arts ved Lusakas Evelyn Hone College of Applied Arts and Commerce.  Etter eksamen åpnet mulighetene seg for henne. 22 år gammel – i 2000 – fikk hun et stipend ved Kunstakademiet i Oslo og flyttet til Norge.

I 2007 deltok hun i en kunstutstilling i De forente arabiske emirater. Året etterpå deltok hun blant annet på utstillinger i Italia i forbindelse med Den europeiske biennalen for samtidskunst, og på den 16. biennalen i Sydney.

Stiller krav

Hennes kunst er utfordrende. Det mest kjente verket er en videopresentasjon fra 2006 – Lamentations. Med tungen tegner hun et kart på et bord med salt. Videoen skal belyse hvordan kommunikasjon er en utfordring for dem som kommer til et fremmed land og verken kjenner språk eller kultur.

Et annet verk som er verdt å nevne er When the Private Became Public, der kunstneren utforsker forholdet mellom den private og den offentlige sfæren.

The Air Between Two Women (2008) er en samtale mellom kunstneren og Francesca Grilli om ordet “avfall” og dets forhold til menneskelig erfaring.

Anawana har reist verden rundt, men hennes kunst repesenterer ikke noen spesifikke geografiske områder.

– Jeg har mine røtter i Afrika, men jeg føler at det passer perfekt sammen med impulser jeg har fått rundt om på kloden.

Navn: Annie Anawana Haloba
Alder: 31 år
Yrke: Kunstner
Bakgrunn: Zambia
Aktuell med: Tthe 53rd International Art Exhibition La Biennale di Venezia
Kjente verker: When the Private Became Public, Air Between Two Women