Norskkongolesere skuffet over norske medier

 
Det norsk-kongolesiske miljøet mener dekningen av rettsaken mot Joshua French og Tjostolv Moland har gitt et feil bilde av landet.
Kristian Mendoza / Jessica Allande
Latest posts by Kristian Mendoza / Jessica Allande (see all)

Katongula Hamba, leder i Norsk kongoforening (NKF) og Baguma Buranga, kongoekspert og statsviter, reagerer på vegne av det norsk-kongolesiske miljøet på medias framstilling av rettsaken mot French og Moland. De mener den har gitt landet et dårlig rykte.


Media setter hele landet i dårlig lys, mener Kongoekspert.

De negative artiklene om landet vårt har eksplodert i takt med denne rettsaken.

– Det gir et feil bilde av en hel nasjon når rettsaken er i et lite område som Kinsangani, sier Buranga til Utrop.

Saken som har blitt Norges mest omtalte i år, har skapt debatter i det kongolesiske miljøet. Både Hamba og Buranga har fulgt den slik den blir fremstillt i media, men mener pressen har latt vær å komme med viktige opplysninger som kan kaste nytt lys over saken.

– Media har for eksempel ikke fokusert på sitasjonen før de ble siktet for drap og hva disse guttene egentlig gjør i området, sier Buranga.

– Kan ikke sammenlignes med Norge

Baguma Buranga er klar over manglene i kongolesiske rettsystemet.

– Men så kan vi ikke sammenligne en militærdomstol i Kisangani med det vi finner i Europa. Norge er et fredsland med et velfungerende demokrati og domstol. Vi kan heller ikke forvente europeisk standard av et land som lenge har slitt med krig og militærdiktaturer, forklarer Buranga.

Foto: Majoran Vivekananthan
Redigering: Jessica Allande