– Lav valgdeltagelse er et stort demokratiproblem

3Shares

– Hvem skal representere min stemme i politikken de neste fire årene? spør Abdullah Alsabeegh, varaordfører i Oslo Kommune. – Verdien av å kunne bestemme hvem som styrer utviklingen i vårt samfunn er avgjørende. Jeg er redd for at mange i dag tar demokratiet for gitt, sier han.

Muslimer har tillit til myndighetene

Utrop har fulgt Abdullah i sluttspurten på årets valg. Fredag besøkte han Masjid Attaouba i Lakkegata i Oslo som er et muslimsk trossamfunn.

Mange mener at muslimer har lav tillit til myndigheter og politikere. Det mener jeg ikke stemmer. Valgdeltakelsen i Marokko er lavere enn når norskmarokkanere stemmer her i Norge. Det handler om å gjøre sin plikt, sier Mustafa Mokhtari, forstanderen i Masjid Attaouba.

Bydel Vestre Aker hadde høyest valgdeltakelse ved kommunestyrevalget i 2019, mens bydel Stovner hadde den laveste. I kretsen Bogstad skole brukte hele 81% stemmeretten, mens i kretsen Stovner videregående skole var det bare 50% oppslutning om valget.

Bruk stemmeretten på mandag

I enkelte minoritetsgrupper er valgdeltakelsen nede på 10 %, sier Alsabeehg.

Det er synd at interessen og engasjementet er så lavt. Jeg vil komme med to oppfordringer til de som allerede har stemt: Dere er flinke! Snakk med venner og familie og oppfordre dem til å bruke stemmeretten. Og til alle som tenker å bruke stemmeretten, men som ikke har gjort det enda: Husk at det er for seint å stemme på tirsdag.