Ber om kortere behandlingstid hos UDI og Politiet

Foto og redigering: Benyamin Farnam

Tiden fra man mister en kokk til en ny er på plass, kan i mange tilfelle ta over et halvt år. Resultatet er et dårligere tilbud til kundene og tap for de som driver restauranten. Mange nyetablerte har gått konkurs av mangel på faglærte resurser og nedstengning.

Baki Karakoc driver to restauranter i Oslo hvor han serverer hjemmelaget tyrkisk mat. Pandemien har kostet han dyrt. Salget har vært dårlig under nedstengningene og kokkene har flyttet til andre deler av landet hvor det ikke har vært nedstengning. Når man skal tilbake i vanlig drift blir det store problemer.

-Vi er en nasjonalitetsrestaurant og trenger kokker fra Tyrkia som kan lage maten fra bunnen av. Vi kan ikke rekruttere folk via NAV som ikke har riktig kompetanse.

-Saksbehandlingstiden hos UDI er over tre måneder, og det kan gå over seks måneder fra kokken søker utlendingsseksjonen om opphold til han får oppholdskort hos politiet og kan begynne å jobbe. Pandemien har forvansket dette ytterligere med karantene.

-Mange restauranter har gått under i denne perioden, særlig de nyetablert. De fleste har hatt redusert meny. Dette er et tap for alle. Samfunnet, vi som jobber i bransjen og kundene. Løsningen er  kortere behandlingstid hos UDI og Politiet.