Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Leser bok på ulike språk for å markere morsmålsdagen - 22.02.2024 – Vi må ivareta norsk-palestinere i Oslo - 22.02.2024 Rambow returnerer med ny singel - 21.02.2024 Frankrike/Italia Skuespiller raser over propagandabruk 27-år gamle Cecile Cassel, en av fransk films nye […]

Frankrike/Italia

Skuespiller raser over propagandabruk

27-år gamle Cecile Cassel, en av fransk films nye stjerner, er sjokkert over at en italiensk film som hun spilte i har blitt brukt av det høyreradikale partiet Lega Nord til propagandaformål, skriver The Telegraph.

Filmen “Barbarossa” tar for seg hendelsene under den tyske keiserens felttog i Lombardia i Nord-Italia, og lokalbefolkningens væpnede motstand. Lega Nord, som i tillegg til å være sterkt separatistiske, er også sterkt innvandringsfiendtlig. Nå viser det seg at partiet vil bruke filmen i blant annet valgkampanjer.

– Hadde jeg visst at filmen hadde en politisk agenda, ville jeg aldri takket ja til rollen, sa Cassel til The Telegraph.

Argentina

Tango blir kulturarv

FNs organisasjon for utdannelse, vitenskap og kultur (UNESCO) går inn for å erklære tangodansen som en del av menneskehetens kulturarv, skriver USA Today.

Organisasjonen har nylig avholdt et møte i Abu Dhabi hvor formålet var å bli enige hvilke kunstformer som skulle få offisiell FN-beskyttelse, og tilsammen har 76 ulike kultur- og kunstformer fått godkjent status som kulturarv. UNESCO har lagt sterk vekt på tangoens flerkulturelle opprinnelse som grunnlag for beslutningen.

– Utvekslingen av impulser og identiteter mellom europeiske innvandrere, innfødte og svarte la grunnsteinen for tangoen. Gjennom rytmen og musikken finner vi elementer som oppfordrer til naturlig dialog og mangfoldig kulturutøvelse, heter det i en offisiell uttalelse på UNESCOs webside.

Vietnam

Færre asiater, flere vestlige

Antall utenlandske borgere som reiser til Vietnam har gått kraftig ned. Særlig er det kinesere, koreanere og folk fra andre naboland i regionen som sørger for nedgangen, skriver Xinhua News Agency.

Tilsammen har 16 prosent færre utlendinger besøkt Vietnam eller søkt om arbeids- og oppholdstillatelse i landet i år. Blant kinesere er nedgangen på hele 32 prosent. Tall fra vietnamesiske turistmyndigheter viser imidlertid en liten oppgang på tre prosent i forhold til 2008. Et klart flertall av utlendinger som kommer som turister til landet, er fra vestlige land.

– Siste års utvikling viser at det fortsatt ligger et potensiale for Vietnam som turistnasjon, selv i trange økonomiske tider, hevder kilder i det vietnamesiske turistministeriet til Xinhua News Agency.

Rwanda

– Utnytter historisk offerrolle

Historieprofessor ved Universitetet i Paris, Gerard Prunier, mener Rwanda spiller offerrollen i Sentral-Afrika på samme måte som Israel i Midtøsten. Det sier han i et intervju med Verdensmagasinet X.

–  Rwanderne har laget en nasjonal ideologi basert på at de er ofre for å komme unna med egne overgrep. President Paul Kagame spiller på Vestens unnfallenhet i 1994, og her i Nord har vi en skamfølelse for å ikke ha grepet inn, mener Prunier.

For å få en slutt på krigen i Kongo-regionen, må noen legge mer press på Rwanda.

– Nå er det imidlertid lite som tyder på at Obama bryr seg om hverken Rwanda eller Kongo. Frankrike ser på Rwanda som sitt Vietnam og holder seg unna, Storbritannia er fortsatt skamfulle og støtter Kagame, mens kineserne er bare ute etter mineraler, sier han.