Fotballtreneren som drømte stort – Hakeem Ali

Hakeem Ali: krigsflyktningen fra Somalia ble venn og arbeidskamerat med høyt profilerte fotballstjerner. Han viser til hard og målrettet jobbing for å oppnå høye mål.
Foto: Henrik Kreilisheim
Han siktet høyt og ga aldri opp. Slik klarte Hakeem Ali å oppfylle sin største drøm: å bli fotballtrener.
Tekst: Zakaria Ahmed Mohamed Tilrettelegging: Claudio Castello
Latest posts by Tekst: Zakaria Ahmed Mohamed Tilrettelegging: Claudio Castello (see all)

Hakeem er 29 år gammel og kom til Sverige som krigsflyktning fra Somalia sammen med sin far da han var ti år gammel. Etterhvert som årene gikk og han vokste opp, ville han bli fotballtrener. Hakeems urokkelige vilje ga ham opphold i tre store europeiske fotballklubber, FC Barcelona, Celtic og Milan.

Gullballens inspirasjon
Inspirasjonen hentet Hakeem foran tv-en hjemme i Sverige. På tv-en gikk programmet ”Sveriges Fotballgalla”. Kveldens høydepunkt var ”Tidens Guldboll”, og prisen gikk til stjernespissen Henrik Larsson. Larsson, som den gang var Barcelona-spiller, kunne ikke møte opp på programmet for å ta i mot prisen. Treneren hans fra ungdomstiden i Högaborgs BK, Kenneth Karlson, mottok prisen.

– Hvis jeg ble kjent med denne mannen, så kunne han også hjelpe meg med å komme i kontakt med Larsson og Barcelona, sier Hakeem.

Vi vet foreldrestøtten er viktig for barna og ungdommene når de trener fotball.

Grep dagen
Dagen etter ringte Hakeem til Karlsson og spurte om han kunne få en avtale og diskutere hvordan han kunne komme i kontakt med Henrik Larsson og kanskje få et møte med ledelsen i Barcelona. 

– Jeg innså der og da at dette kunne være en gylden mulighet til å komme inn i treneryrket, og tok med et brev som jeg håpet Karlsson kunne videresende til trenerteamet i Barcelona.

Fikk praksisplass
For å gjøre karriere må du ikke vente, men bare kjøre på, er Hakeems motto. Kort tid etter å ha vært i kontakt med Karlsson, kjøpte han flybillett til Barcelona. Med lite lommepenger og en CV som inneholdt blant annet treningskurs fra SFF (Svenska Fotbollförbundet) ankom han den spanske byen og kom i kontakt med en representant for FC Barcelonas fotballskole. Brevet han hadde bedt Karlsson om å sende, hadde tydeligvis kommet frem, for han ble tilbudt et års praksis i klubben. Det er et år han ser på som den kanskje største opplevelsen i sitt liv.

– Guttelaget jeg trente vant blant annet en turnering i Sverige, sier Hakeem smilende.

Ble kompis med “Henke”
Hakeem ble kjent med Larsson, og sistnevnte oppdaget at Hakeem hadde stor ambisjon og vilje.

Bruk meg som referanse, skal den profilerte verdensstjernen “Henke” Larsson ha sagt til Hakeem.

Hakeem var noen måneder i Larssons gamle skotske klubb Celtic i 2006. Året etter tilbrakte han seks måneder i Milan, hvor han jobbet i et trenerteam sammen med en av Italias største fotball-legender, Franco Baresi.

Jeg er glad for at jeg hadde vært i de forskjellige lagene og lært om forskjellige stiler og spillemåter. Noen lag legger vekt på fysiske, andre fokuserer på teknikken, sier han.

Like før sommeren 2008 ankom svensk-somalieren Oslo. I den tida han var i Oslo, snakket han med mange unge somaliske fotballspillere og kom med råd om hva de skal gjøre for å bli bedre. Noen av dem spiller på lag nå.

Etter sommerferien fikk Hakeem jobb som hovedtrener i Klemetsrud IL, hvor han en kort periode var A-lagstrener i klubben, før han etter planen skulle flytte videre til Canada.

Foreldre må stille opp

– Hva tror du er årsaken til at somaliske barn og unge i Norge ikke kommer så langt med fotballen?

Mange kan bli proffspillere, men det finnes mange grunner for at de ikke kommer så langt. Ofte ser jeg at barna og ungdommene er ikke godt orientert eller motivert. De ser eller kjenner ikke andre somaliske fotballstjerner som kan bli forbilder for dem.

Enda mer sørgelig er det å se at foreldre og familie oftest ikke stiller opp, synes Hakeem.

Vi vet foreldrestøtten er viktig for barna og ungdommene når de trener fotball. De trenger fotballklær og utstyr og noen som leverer og henter dem fra treningen, og mye mer, sier svensk-somalieren, som ikke ga opp og fulgte drømmen sin.

Fakta:

Navn: Hakeem Ali
Født: 1981
Bakgrunn: Kom til Sverige fra Somalia som ti-åring.
Yrke: Fotbaltrener