Afrikansk uke på Litteraturhuset

Sør for Sahara er det i dag en litterær blomstringstid uten like. Unge afrikanere som Orange Prize-vinner Chimamanda Ngozi Adichie og forfatter og filmskaper Tsitsi Dangarembga har markert seg på verdens litteraturscene i flere år, men har kanskje ikke festet seg helt hos norske lesere ennå.

Litteraturhuset vender nå blikket mot verdens nest største
kontinent uten bruk av trommer, dans og ideer om «rytme i blodet» og
«nærhet til naturen». I stedet blir det seks dager med forfattermøter,
lesninger, foredrag, konsert og fest med elleve gjester som imponerer
med sine forfatterskap, ikke med sine fargerike klær.

Alain Mabanckou slo gjennom med African Psycho og kom i fjor med romanen Knust glass på norsk. Han appellerte til forfatter og kritiker Johnny Halberg med sin kombinasjon av afrikansk hverdag og fransk romantradisjon: ”morsom, vital og trist, i en vellykket paring mellom sør og nord.” Poeten Tolu Ogunlesi skriver på engelsk, og vant den nyopprettede og uhøytidelige Facebooks poesipris i 2007. Chika Unigwe gir stemme til nigerianske kvinner i Antwerpens Red Light District, mens Chimamanda Ngozi Adichie i den prisvinnende romanen En halv gul sol skildrer Biafrakrigen sett fra to øvre middelklassesøstres ståsted.

Litteraturen fra et kontinent med sekstien nasjoner, fem tidssoner og mer enn én milliard mennesker lar seg vanskelig generalisere. Hva er egentlig ”afrikansk litteratur”? Må det være bøker om sultne barn, støvete sletter og voldelige konflikter? Dette er tema for åpningsarrangementet mandag 16. november. Utover uka blir det samtaler om drømmen om vesten i litterært perspektiv, diskusjon om afrikansk politisk litteratur i en ny tid og presentasjon av nye, lovende stemmer. Fredag 20. november leder sang- og humorgruppen Queendom oss gjennom en litterær festkveld og på lørdag avsluttes uken med foredrag fra den kanoniserte forfatteren og tidligere utdanningsministeren Ama Ata Aidoo som forteller om kvinner, litteratur og feminisme i Vest-Afrika.

Les mer på nett: www.litteraturhuset.no/afrika