Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Wikan fikk svensk pris for sin forskning på æresvolden - 28.02.2024 Ny nettside skal hjelpe ukrainske flyktninger - 27.02.2024 Lenge leve kebaben! - 26.02.2024 Ungarn: Sigøynere og høyreekstremister i basketak Et masseslagsmål som involverte et femtitalls personer fant sted i landsbyen […]

Ungarn:

Sigøynere og høyreekstremister i basketak

Et masseslagsmål som involverte et femtitalls personer fant sted i landsbyen Sajobabony i det nord-østlige Ungarn i midten av november, ifølge den statlige TV-kanalen Magyar Televizio.

En person er nå holdt i forvaring etter konfrontasjonen som involverte Jobbik-supportere og lokale innbyggere med sigøynerbakgrunn. Bakgrunnen for slagsmålet var at det høyreekstreme partiet Jobbik skulle holde et politisk møte. Jobbik, som i sommerens Europaparlamentsvalg vant tre seter, kjennetegnes av en nasjonalistisk inspirert innvandrings- og sigøynerfiendtlig agenda.

Ifølge lokale politikilder er situasjonen i landsbyen ennå ganske betent.

– Vi har nå stengt alle innfartsveier til Sajobabony og styrket nærværet vårt, sier en talsmann for politiet til Magyar Televizio.

Egypt:

Hjemkaller ambassadør etter fotballbråk

Egypt henter hjem sin ambassadør til Algerie på grunn av opptøyer og bråk etter en avgjørende VM-kvalifiseringskamp i fotball mellom landene, skriver NTB.

Kampen som ble spilt på nøytral grunn i Sudan, endte 1-0 til Algerie, som dermed kom seg til VM på Egypts bekostning. Etter kampen ble seks busser med egyptiske tilhengere angrepet. Samtidig ble Algeries ambassade i Kairo angrepet.

– Ansvaret for egyptiske borgeres og selskapers sikkerhet ligger nå ene og alene hos Algeries myndigheter, sa pressekontakt for det egyptiske utenriksdepartementet, Hossam Zaki, til NTB.

Ecuador:

Kinesisk topp-politiker på godviljetur

Kinas øverste politiske rådgiver, Jia Qinglin, har besøkt Ecuador, skriver nyhetsbyrået Xinhua News Agency. Toppolitikeren hadde møter med ecuadorianske ledere og deltok på åpningsseremonien av et forretningsforum, før han reiste videre til Brasil.

Ved ankomst i landets hovedstad Quito overleverte Jia en skriftlig tale til den ecuadorianske nasjonalforsamlingens president Fernando Cordero. I talen hyllet han utviklingen av bilaterale bånd siden Kina og Ecuador etablerte diplomatiske forbindelser i 1980.

– Vi satser på økt gjensidig politisk tillit, fruktbart samarbeid innen handel, økonomi, kultur, utdanning, vitenskap, samt tett koordinering på internasjonale og regionale saker, sa han til Xinhua News Agency.

Kongo:

Krigsherrer for retten i Haag

Germain Katanga og Mathieu Ngudjolo, to kongolesiske krigsherrer, møtte i slutten av november opp på den internasjonale straffedomstolen. Begge er tiltalt for angrep mot sivile, voldtekt og rekruttering av barnesoldater, skriver Associated Press.

Katanga og Ngudjolo Chui skal i februar 2003 ha ledet et angrep mot en landsby i Ituri-regionen nordøst i Kongo. 200 personer skal ha mistet livet i angrepene, og mange kvinner ble voldtatt og så ulovlig arrestert for å bli solgt videre som sexslaver.

En av ofrenes representanter, Fidel Nsita Luvengika, sier at det vil hjelpe de dreptes familier at sannheten kommer for en dag.

– De fleste familiene vet ikke engang hvor deres egne barn og slektninger ligger begravet, sier Luvengika overfor Associated Press.