- Barndommen i Pakistan, gjorde meg disiplinert

Drømmer om å skape en norsk Naomi Campbell

STYLIST:Amar Faiz (24) er en av få stylister med pakistansk opprinnelse.
Foto: Henrik Kreilisheim
Allerede som 19-åring startet han sitt eget modellbyrå, men kom snart på kant med den norske moteverdenen der flere mente han stjal modellene fra dem. Veien har ikke vært lett for Amar Faiz (24).
0Shares

Den unge stylisten og klesdesigneren jobber som daglig leder i modellbyrået Idol Looks. Navnet hans står ofte i diverse moteblader. Og som ikke det var nok, lanserer han om kort tid sin første kleskolleksjon.

Vi møtes på beste vestkant i Cort Adelers gate på Frogner der Amar Faiz legger siste hånd på kolleksjonen som snart skal gjøres kjent. Dør etter dør åpnes før vi kan slå oss ned og starte intervjuet. Amar smiler og prater, og har meninger om det meste.

Ikke som andre tenåringer
En vanlig 19-åring synes kanskje det å flytte hjemmefra kan være skremmende nok i seg selv, men “vanlig” er ikke et ord som beskriver Amar Faiz.

STYLIST: Amar Faiz (24) er en av få stylister som har pakistansk opprinnelse.
Foto : Henrik Kreilisheim

Det har vært vanskelig å slå gjennom som modell i Norge hvis du har litt mørkere hudfarge.

– Å åpne et eget modellbyrå som 19-åring hadde jeg ikke klart hvis jeg ikke hadde hatt deler av oppveksten i Pakistan, forteller han.

STYLIST: Amar Faiz (24) er en av få stylister som har pakistansk opprinnelse.
Foto : Henrik Kreilisheim

Da Amar var fem, bestemte søskenflokken på fem og mor seg for å flytte til Pakistan, mens far ble boende i Oslo. De flyttet til byen Muree og senere til Rawalpindi.

– Foreldrene mine ville at vi skulle bli kjent med kulturen og verdiene. Erfaringen har hjulpet meg mye i yrkeslivet. Reisen gjorde at jeg ble mer disiplinert.

Da Amar var ti elsket han å tegne, og både han selv og moren syntes han var flinkere enn sine jevnaldrende. Moren skjønte allerede da at han ville bli kunstner.

– Men da jeg forsto at kunstnere ofte bare blir kjent etter at de er døde, og at det er veldig få som tjener penger på det, falt valget på klesdesigner og stylist.

– Oh shit, hun har miniskjørt
13 år gammel kom han tilbake til Norge, og overgangen var ikke lett, spesielt fordi han ikke snakket norsk. Presset fra foreldrene om å lære språket fortest mulig økte.

– Jeg hadde store sjokkøyeblikk etter jeg kom tilbake til Norge, bare å se at jentene kledde seg mer avslørende, gjorde inntrykk på meg. Reaksjonen var ”Oh shit, hun går i miniskjørt!” forteller Amar og ler.

Etter et kraftig kultursjokk begynte Amar å gå gjennom en forandring der han fant seg selv og ble mer klar over hva han ville.

– Moren min har selv bakgrunn innen design, mens faren min ikke var veldig begeistret over yrkesvalget mitt. “Du vil bli kalt skredder i Pakistan, som er et lavkaste-yrke”, mente han. Jeg svarte med at det gjorde meg ingenting så lenge jeg visste hva jeg selv var.

Legoland Norge
Det var ikke den siste hindringen Amar møtte. Han forteller om en tøff bransje der man ikke var veldig begeistret over at et nytt byrå ville etablere seg og dermed skjerpe konkurransen.

– Jeg pleier å kalle motebransjen for et legoland, der skurkene vil ødelegge for deg. Vi burde heller hjelpe hverandre og oppfordre til sunn konkurranse. Det er mange gode mennesker i bransjen, men også mange som bare er fasade. Å bli kastet ut i alt dette så ung var ikke lett.

Det var mange som var skeptiske til et nytt byrå, men enda flere som var skeptiske til en tenåring med utenlandsk navn. Alt fra å kontakte folk i bransjen til å få leid et lokal var vanskelig.

Det gikk så langt at Amar ble trukket inn i en offentlig krangel med motebransjen, der han ble beskyldt for å ha stjålet modeller fra andre byråer, noe som ifølge han er umulig.

– Hvis jeg hadde åpnet et byrå nå, hadde jeg selvsagt taklet situasjonen annerledes, men som uerfaren tenåring var det vanskelig.

Vil bygge broer
I dag har Idol Looks 40 modeller og er det modellbyrået som har flest modeller med flerkulturell bakgrunn.

– Det har vært vanskelig å slå gjennom som modell i Norge hvis du har litt mørkere hudfarge, men jeg håper at jeg vil være den som bygger broer i bransjen.

Oppstyret har han lagt bak seg, og nå er målet å bygge opp landets mest profesjonelle og etterspurte modellbyrå – ja, å bli like stor som Versace.

– Hittil har jeg ikke sett en ekte norsk supermodell, vi har ingen Naomi fra Norge enda, og det vil jeg gjøre noe med. Det er drømmen min, sier han bestemt.

 
Faktaboks:

Navn: Amar Faiz (24)

Født: Norge

Oppvokst: Norge og Pakistan

Utdannelse: Tekstil og design fra Sogn videregående skole

Dårlig egenskap: Godtroende

God egenskap: Målrettet

Hvem ville du ha invitert på middag? Imran Khan, tidligere cricket-spiller fra Pakistan, og Dronning Rania av Jordan