Illustrasjonssprederen

Elsker jobben sin: svensk-japaneren og illustratøren Mikael Noguchi
Foto: Claudio Castello
Svensk-japanske Mikael Noguchi har troen på at alt kan karikeres og illustreres. Såpass stor var troen at han faktisk gjorde hobbyen sin til et levebrød. I mars fikk han Fagbokprisen av Kulturdepartementet for illustrasjonene sine i boken "Hiphop: graffiti, rap, breaking og dj-ing".

Noguchi ble født i 1976 i Stockholm, men kom til Norge og Skedsmokorset som 13-åring. Han har svensk mor og japansk far, og er glad over impulsen fra begge kulturene.

– Oppveksten tilbrakte jeg i Tullinge, et lite tettsted utenfor Stockholm. Egentlig et ganske hvitt område, hvor flesteparten med innvandrerbakgrunn var finske. Jeg har alltid følt meg svensk, så på en måte kan jeg si at jeg ikke var klar over kulturforskjellene før i barneskolen da lærene alltid hadde problemer med å uttale etternavnet mitt.

Hvordan startet din interesse for illustrasjon, videospill og 3D-animasjon?

Elsker hobbyen sin så mye at han gjorde det til et levebrød: svensk-japanske Mikael Noguchi.
Foto : Karikatur med tillatt publiseringsrett. Laget av Mikael Noguchi

Det er viktig å forbeholde seg retten til ytre seg fritt, også når det gjelder karikaturer.

– Jeg fikk venner som var med i datamiljøet. En av dem hadde en Amiga 500 med gode tegneprogrammer. Jeg begynte å tegne på dataen på hobbybasis, en hobby som etterhvert ble mer og mer seriøs. Tidlig på 90-tallet herjet demoscenen her i Norge og internasjonalt. Vi, som dengang var skikkelig innvidde datanerder, laget egne datademoer og konkurrerte med hverandre om hvem som hadde fetest design, bilde, animasjon og programmering. Tegnet på ark har jeg gjort så lenge jeg kan huske. Tegneserier var også en stor inspirasjon.

Hobbyen din ble til slutt en jobb, og nylig fikk du Fagbokprisen. Hvordan føltes det å få en slik anerkjennelse?

– Jeg ble veldig glad særlig fordi det er første gangen jeg har vunnet en pris for arbeidet mitt. For meg er prisen en oppmuntring til å fortsette med flere egne prosjekter.

Ofte hører vi at folk med flerkulturell bakgrunn ikke tør å satse på å gjøre en karriére innenfor kunstfag. Hva tror du dette kan skyldes og hva kan man gjøre for å endre på dette?

– Jeg tror årsakene er kulturelle. Illustrasjons- og spillfaget er preget av usikre forhold, hvor en må stå hardt på og markedsføre seg selv for å komme videre. Hos mange med flerkulturell bakgrunn er det sterkt fokus på å skaffe seg en sikker jobb. Mange ser nok også på kunstfag som en slags hobby, og ikke som en “ordentlig jobb”.

Hva er ditt forhold til karikaturer? Ville du karikert politikere og religiøse figurer?

– Jeg har karikert alt fra venner til bekjente skuespillere og familie. Jeg liker godt Finn Grafs tegninger, men personlig har jeg ingen interesse av å dra inn politikk og religion i mitt arbeid. Når det gjelder det sistnevnte, så er det viktig å forbeholde seg retten til ytre seg fritt, også når det gjelder karikaturer.

Hva slags råd vil du gi til unge med flerkulturell bakgrunn som har lyst til å prøve seg som illustratører?

– Ikke tenk på begrensninger. Sats på noe i fagfeltet som du selv brenner for og har troen på.

Fakta:

Navn:
Mikael Noguchi
Alder: 34
Opprinnelse: Svensk- japansk
Gode sider:
Tålmodig, dedikert, intuitiv og fleksibel
Dårlige sider: Sta, lite teknisk av meg. Har en tendens til å fokusere på detaljer.