Norgesaktuelt drama med alvor og komikk

Gripende film om flyktninger

Tungt: Familien må flykte over fjellene for å komme seg fra Iran til Tyrkia
Foto: Fra filmen
Flyktninger blir ofte behandlet som en homogen gruppe. Filmen "Et øyeblikk frihet" får fram de unike historiene til iranske flyktninger.

Dramaet, som er en østerriksk-fransk-tyrkisk koproduksjon, har vunnet publikumsprisen både under Film fra sør-festivalen og på Tromsø filmfestival. I tillegg var den Østerrikes Oscar-kandidat i 2009. Regissøren Arash Riahi og skuespilleren Fares Fares, kjent fra filmer
som “Jalla, Jalla” og “Kopps”, var til stede på førpremieren på Vika kino 7. april.

Fortellingen i filmen er basert på sanne historier, deriblant regissørens, som selv flyktet fra Iran som niåring. Skuespillerne i filmen er også flyktninger eller barn av flyktninger. Seerne tas med på en dramatisk flukt til Tyrkia. De ulike skjebnene til flyktningene blir skildret gjennom tre historier, fra flukten starter, gjennom ventetiden og til de får svar om asyl.

Tvunget ut
Den ene historien handler om barna Azy og Arman som skal gjenforenes med sine foreldre, som har rømt til Østerrike. Denne historien er inspirert av regissørens egne erfaringer. Barnas onkel Mardad og hans venn Ali skal følge dem. Underveis blir de tatt av det hemmelige iranske politiet i Tyrkia. Men ved hjelp av FN blir de reddet og gjenforent med foreldrene sine. Ikke alle er like heldige som dem.
 
Humor for å overleve
Den ene karakteren er spesiell. Kurderen Manu, som blir spilt av den svensk-libanesiske skuespilleren Fares Fares, er den optimistiske fyren. Romkameraten Abbas derimot, har nesten gitt opp håpet. Manu ringer hjem og lyver til sine foreldre om hvor bra han har det, han eier en Mercedes, bor i et flott hus og har en flott kjæreste. Dette er hans drøm, og dessuten ønsker han ikke å bekymre foreldrene sine unødig. Når han blir sulten, jakter han like gjerne på en svane i parken. Gjennom denne karakteren klarer regissøren å vise hvordan flyktninger bruker humor som en overlevelsesstrategi i vanskelige tider.
 
En familie som består av mann, kone og sønn, går det ikke så bra med. De flykter over fjellene til Tyrkia. Der prøver mannen prøver flere ganger å søke asyl på vegne av selv og familien, men hans søknad blir avlyst. Til slutt tar han i sin desperasjon en dramatisk avgjørelse som får store konsekvenser for hele familien.
 
Håp om et bedre liv
Filmen handler om frustrasjon, sorg og endeløs ventetid, men det er også
en film om vennskap, kjærlighet, savn og familie. Gjennom filmen får vi
se flyktningers desperasjon og hvilke vanskeligheter de må gå igjennom.
De har alle samme mål, frihet, men har ulike skjebner. De ønsker ikke å
flykte fra hjemlandet, men er tvunget til det av ulike grunner. Noen
flykter for livet, andre har gitt opp håpet om bedre tider.

Tungt: Familien må flykte over fjellene for å komme seg fra Iran til Tyrkia.
Foto : Fra filmen

Karakterene i filmen ønsker ikke å flykte fra hjemlandet, men er tvunget til det av ulike grunner.

Filmen “Et øyeblikk frihet” hadde norsk kinopremiere 23. april.

Fakta
 

Originaltittel: Ein Augenblick Freiheit/For a Moment Freedom (2009)
Regi og manus: Arash T. Riahi
Skuespillere: Navíd Akhavan, Ezgi Asaroglu, Elika Bozorgi, Fares Fares, Johannes Silberschneider, Michael Niavarani
Nasjonalitet: Østerrike/Frankrike/Tyrkia
Språk: Persisk/engelsk