Er du syk? Gå til fastlegen!

Flere fastleger med innvandrerbakgrunn i små kommuner.
Foto: Flickr
Det er viktig å vite hvem fastlegen din er. Hvis du blir syk, kan du gå til fastlegen. Fastlegen kan du ha så lenge du vil.
Ursula Georgine Småland
Latest posts by Ursula Georgine Småland (see all)

Jeg er selv innvandrer, og jeg har jobbet på Legevakten. Der så jeg at det var mange som ikke visste hva en fastlege er.

Fastlegen er en viktig person i Norge. Han eller hun er en lege som du alltid kan gå til.

Fastlege – et nytt system
I 2001 kom et nytt system i Norge. Dette systemet heter Fastlegeordningen.

Det var en stor og viktig reform.

En fastlege er en familielege, en person som du bør kontakte når du er syk eller trenger hjelp fra en lege. 

Hvem kan få
fastlege?
Alle personer som flytter, bør registrere seg hos det lokale Folkeregisteret. Når du registrerer at du har flyttet, får du et brev. Der står det hvilken fastlege du har fått. Du skal få brevet innen tre måneder.  

Din fastlege
Fastlegen har en liste med pasienter. Legen må behandle disse pasientene først. De har prioritet. Hvis du er fornøyd med fastlegen, kan du fortsette å gå til ham eller henne. Da kan dere bli godt kjent. Det blir lettere for legen å behandle deg når hun kjenner deg. Legen kan også hjelpe deg hvis du må til spesialist eller til Nav.

Fastlegen kan hjelpe deg med å forstå mer av hvordan systemet er i Norge.

Der er viktig å huske at hver gang du trenger legehjelp, skal du kontakte fastlegen, ikke Legevakten. Legevakten er bare for akutt medisinsk hjelp som ikke kan vente. Du får ikke noen oppfølging over tid hos Legevakten.

Det er mulig å bytte lege
Du kan bytte fastlege. For eksempel kan du bytte lege hvis du flytter eller hvis du finner en annen lege du heller vil ha. Du kan bytte lege på www.helfo.no.

Denne nettsiden er bare på norsk. Du bør ha din egen kode på www.helfo.no for å bytte lege. Hvis du synes at det er vanskelig med internett på norsk, kan du ringe 810 59 500. Husk at hvis du ringer, må du ha personnummeret ditt klart.