Født til å inspirere

Videre i Norske Talenter og nyutvnevnt MOT-ambassadør: Norsk-kappverdianske Marco Mota da Veiga, kjent også som RAW.
Foto: Ambisjoner.no
Ambisjoner.no møtte artisten Raw på Melafestivalen. Han har klare visjoner om hva han vil oppnå med musikken sin.
Annam Chaudhry
Latest posts by Annam Chaudhry (see all)

Det hele startet etter han oppdaget at han hadde et talent for å skrive. Talentet brukte han til å uttrykke seg gjennom sangtekstene sine. I 1997 startet han karrieren sin og tok avstand fra det destruktive miljøet han var i. Siden har han gitt seg hen til musikken og budskapet han ønsker å formidle til barn, ungdom og voksne. Et budskap som bygger på forståelse og solidaritet.

– Man må prate om fortiden, og ikke bare feie alt det vanskelige under teppet. Jeg har mye smerte i meg, og smerten er at andre lider. Jeg føler at jeg vil gjøre noe for dem. Det finnes enkelte mennesker som ikke får ut aggresjonen. Gjennom musikken min får jeg ut min aggresjon. Jeg ønsker å skape trygghet og fortelle samfunnet hva som skjer med ungdom. Jeg er inspirert og motivert til å gjøre noe.

I 2003 startet Marco organisasjonen Youth United etter å ha vært gjennom flere ungdomsorganisasjoner.

– Ungdommer har samme typer problemer uansett hvor de kommer fra. Jeg vokste opp på Blystadlia, og der var vi unge fra alle mulige land som hang sammen. Jeg er lei mas om hvor man kommer fra. Og jeg tror ikke min generasjon er så opptatt av det heller, ikke sånn foreldrene våre er.

Samfunnsengasjert
Marco har tatt utdanning som barn- og ungdomsmedarbeider, og snakker åtte språk. Han har ikke kun satset på musikk, han har også et brennende samfunnsengasjement. Han føler at foreldreansvaret er svekket, og at foreldre kunne engasjert seg mer. Han ønsker at det kunne vært flere som kunne veilede barn.

Hva synes du er viktig for integreringen?
– Man må tørre å være det man er. Integrering kommer gjennom forståelse fra begge sider. Alle har ansvar for å bidra til et samfunn der folk med ulik bakgrunn kan leve sammen. Det handler om å vise kjærlighet og solidaritet.

Hva ønsker du å fortelle de unge?
– Tro på Gud, vær deg selv og vær ekte! Med dette mener jeg at ikke kopiér, vær realist og søk sannheten!’

Fakta:

Navn: Marco Mota da Veiga
Artistnavn: Raw
Alder: 30
Yrke: Rapper, artist, inspirator
Utdanning: Barne- og ungdomsarbeider