Armadillo: Operasjoner i Afghanistan blottlagt for siviles øyne

En ung dansk soldat er blitt skutt i sammenstøt med Taliban soldater.
Foto: filmweb.no
Hva skjer når en soldat retter sitt våpen mot en Taliban-soldat? Dokumentarfilmen Armadillo, av Januz Metz og fotograf Lars Skreesom, har premiere 27. august på oslokinoene. Filmen tar oss inn i en annen verden, inn i Afghanistan, der danske soldater kjemper en brutal kamp mot Taliban.
0Shares

Folket får høre skjønnmalende fraser om tapperhet i krig, men viljen til å snakke om deltagelsen i Afghanistan i klare ord er manglende hos politikere.

Den danske filmskaperen Januz Metz og fotograf Lar Skree fikk bli med den danske troppen til Armadillo-basen i Helmand-provinsen i Afghanistan.

Debatt i Danmark
Dokumentarfilmen har skapt mye debatt i Danmark. Den viser råskapen, kjedsomheten og generelt hverdagen til de danske soldatene.

Metz humaniserer konflikten fra innsiden med brilliant redigering av scener og med abstrakt blikk innenfra.

Avskjedsscener på flyplassen, briefingene og urutinerte soldater som får høre at de dårlige bevæpnede talibansoldatene er kvalifiserte motstandere. Soldatene stormer inn i sivile Afghaneres hjem på jakt etter den usynlige fienden Taliban. Moralske spørsmål om rett og galt i strid oppstår hele tiden. Dokumentaren viser åpenbar kommunikasjonssvikt mellom de danske soldatene og sivile afghanere. Situasjonen kompliseres ved at soldatene ikke kan skille mellom Taliban og sivile afghanere.

Etter noen dager kommer soldatene i kryssild med Talibansoldater, fem stykker blir sperret i en grøft og blir bombet med granater. De finner de fem sårede og avliver dem. To av de danske soldatene blir skadet og evakueres med helikopter.

Våpnene deres blir samlet, likene flyttes på som slakterkjøtt, soldatene skryter av prestasjonene sine seg i mellom.

I denne typen krig er det kort avstand mellom det å ende i fengsel og det å bli tildelt medalje.

Sterke scener

Scenen der Taliban-soldatene ”likvideres” kan med rette oppfattes kontroversiell. Metz gir et realistisk bilde av den ubehagelige hendelsen.

Debriefing følger etter at soldatene har vært ute, og det fortelles om ”likvideringen”, som de kaller det. Stemningen er rå og fylt av adrenalinrusen etter hendelsen. En av soldatene liker ikke hendelsen og stemningen som fulgte, og ringer hjem og forteller det til sin mor. Offiseren som leder patruljen, skjeller ut den anonyme sladrehanken. Militærpolitiet blir satt på saken. Soldatene som var anklaget i ett øyeblikk, fikk i neste utdelt medaljer av en synlig rørt kaptein.

En vekker
Filmen er en vekker, den gir en ærlig presentasjon av situasjonen i Afghanistan. Vi ser skepsisen befolkningen i Afghanistan lever med, og hva det gjør med soldatene som er der.

Norsk sikkerhetspolitikk og Norges forhold til NATO og USA gjør at Norge deltar i krigen. Dokumentaren til Janus Metz og fotografen Lars Skree viser oss krigens brutalitet hundre prosent ærlig. Det er én av mange historier som blir fortalt om situasjonen i Afghanistan. Men det er fortsatt flere som kan fortelles.